230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Tajne hercegovačkih jama i pećina: Vojničkim stopama do japanskog cara

Burna istorija i promjene vladara ostavile su neizbrisiv trag, ne samo u svijesti hercegovačkog naroda i u pejzažu, nego i u podzemnom svijetu.

141023-speleo

U tu činjenicu gotovo tokom svake akcije uvjeravaju se članovi Speleološkog društva "Zelena brda" iz Trebinja. U podzemlju hercegovačkog krša, tamo gdje ljudska noga rijetko zalazi, nalaze se zanimljivi tragovi. Speleolozi kažu da je posebno bilo zanimljivo nedavno istraživanje pećine Vjetrenice na samom obodu Popovog polja.

- Našli smo list novina na njemačkom jeziku od 8. avgusta 1912. godine. Član naše ekspedicije znao je njemački, pa nam je čitao o školovanju japanskog cara Hirohita koji je tada punio 11 godina i o nekoj rudarskoj nesreći u Njemačkoj - kaže speleolog Dejan Janković.

Kasnije su čuli da su te godine u pećinu ušli austrougarski inženjeri sa namjerom da je istraže i tamo zaglavili nekoliko dana.

- Zabrinuti mještani organizovali su akciju spasavanja i uspjeli su da ih izvuku. Više od sto godina kasnije, mi smo našli tragove njihovog boravka - ispričao je Janković.

Uoči nedavnog pohoda u Vjetrenicu, ekspedicija "Zelenih brda" istraživala je i podzemlje planine Zelengore, te jame u Bogdešićima i Zavali. Prije pola godine otkrivenoj jami u selu Zavala, ni ovog puta nisu uspjeli da vide kraj. Nakon osvojenih novih 30 metara unutrašnjosti, ispriječile su se podzemne vode, čije savladavanje zahtijeva opremu za ronjenje.

U zemljama sa tragičnim "viškom" istorije, speleološki objekti posebno su interesantni i istoričarima. Pronalazak najmanje 15 ostataka ljudskih skeleta na dnu jame u Bogdešićima kod Bileće javnost nije ostavio ravnodušnim. Ravnodušni su ostali samo nadležni, na čije se reagovanje još čeka.

- Osim interesovanja novinara, niko se drugi od institucija ili nekih udruženja nije raspitivao za to da bi istražio o čemu se radi. Na osnovu opreme, čutura i opasača pronađenih u blizini kostiju, može se pouzdano reći da su u pitanju ostaci vojnika iz Drugog svjetskog rata - kaže Janković.

I pored dugog staža sticanog u jamama hercegovačkog krasa speleolozi još nisu otkrili sve tajne sakrivene ispod zemlje.

- Naš krš je tako šupalj da ima izuzetno veliki broj jama i pećina, ali ih je problem naći a često se njihov položaj krije. U prošlim ratovima su korišćene i za ubijanje ljudi, ali i za skrivanje mještana od vojski koje su prolazile ovim prostorom. Tako da najprije moramo kod tih starijih ljudi, koji još pamte te lokacije steći povjerenje da bi nam otkrili njihov položaj - ispričao je Janković.

Pećinski insekti

Na posljednjem speleo-kampu u Zavali gost je bio profesor Mišel Pero iz Francuske, koji se bavi proučavanjem živog svijeta pećina i jama. Pronašao je rijetku vrstu pećinskog insekta.

- Samo u posljednje dvije decenije otkriveno je dvadesetak vrsta posve nepoznatih insekata. Njihovo jedino stanište na svijetu su naše pećine. Ove su vrste starije nego dinosaurusi. Preživjele su zahvaljujući zaklonu u dubinama kraškog podzemlja, ali su tamo i posve mutirale u vrlo neobične primjerke - ističe Janković. (Glas Srpske)