230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Poetsko veče "Vito i Dugo...a ko bi drugo"

"Vito i Dugo...a ko bi drugo" naziv je poetske večeri koja je održana večeras u organizaciji Zavičajnog udruženja Crnogoraca u Hercegovini „Petar Petrović Njegoš".

141112-dugo1

U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju književno veče posvećeno nikšićkim pjesnicima Vitomiru-Vitu Nikoliću i Milanu-Dugu Krivokapiću okupilo je brojne Trebinjce zaljubljenike u stihove ova dva pjesnika boema. Ovom prilikom ujedno su promovisane I knjige "Vito – zatočenik žute gošće" i "Vito – anegdote i epigrami" ali I aforizmi I stihovi Duga Krivokapića. O poeziji i anegdotama iz života nikšićkih pjesnika govorio je književnik i publicista Maksim Vujačić, dok je stihove Vita Nikolića i Duga Krivokapića kazivao dramski umjetnik iz Nikšića Miro Nikolić.

Vujačić je istakao da su Nikolić i Krivokapić, kao boemska sabraća iz društva ukletnih pjesnika, odavno kultne ličnosti grada pod Trebjesom, a pritom i stvaraoci čije je djelo jednako važno za ukupnu crnogorsku kulturu. On je dodao da je ova godina posebno značajna za književna prisjećanja na nikšićke pjesničke doajene, jer je u znaku tri jubileja – 80 godina od rođenja Vita Nikolića, 20 godina od njegove smrti i pet godina od smrti Duga Krivokapića.

Veče je otvorio predsjednik Zavičajnog udruženja Crnogoraca u Hercegovini Dragan Lučić istakavši da su kultura, umjetnosti i poezija jedna od veza sa maticom Crnom Gorom, čijim jačanjem Crnogorci u Hercegovini žele da čuvaju svoj identitet. On je najavio da će naredne godine udruženje biti aktivnije. "Okupljeni smo oko iste ideje da zajedničkim djelovanjem čuvamo svoj identitet ali I stvaramo I jačamo svoju državu – Republiku Srpsku. A naš identitet se brani na razne načine. Jedan od njih je održavanje veza sa maticom, sa našom Crnom Gorom. Te veze su brojne a jedna od njih je ona koja svoje utemeljenje ima u kulturi, u umjetnosti, u poeziji.Naše aktivnosti su odavne krenule, večeras ih nastavljamo a naredne godine ćemo dati dodatni zamah ovim našim aktivnostima iz oblasti kulture", rekao je Lučić.

Zajedničko za njih dvojicu je činjenica da su svojim stvaralaštvom svojim sijali kao luča, a dogorili kao svijeća. Samo se ugasili. Ugasili, i ostavili djelo koje će iz Nikšića i iz Crne Gore zasigurno još dugo sijati.

141112-dugo

141112-dugo2

 141112-dugo3