230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Udruženje dijabetičara u saradnji s Domom zdravlja Trebinje sprovelo je danas niz aktivnosti u cilju detekcije i prevencije dijebetesa.

141114-dijabetes

Građani Trebinja su u okviru ove akcije mogli besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak i indeks tjelesne težine. Takođe je dijeljen i odgovarajući zdravstveno-vaspitni materijal. Kao i svake godine do sada akciju su pomogle učenice Srednje Medicinske škole.

141114-dijabetes2

Pošto je ove godine međunarodni slogan Svjetskog dana dijabetesa ZDRAVA ISHRANA POČINJE DORUČKOM, aktivisti Udruženja su građanima koji su izmjerili šećer u krvi dijelili zdrave doručke.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti stanovništva o značaju prevencije i liječenja dijabetesa putem edukacije ciljnih grupa. Od dijabetesa trenutno boluje više od 285 miliona ljudi širom svijeta, a očekuje se da će taj broj do 2030. godine povećati na 438 miliona oboljelih, što je porast od 55%.
Poseban akcenat je stavljen na djecu i mlade, na promociju, obrazovanje i informisanje o mjerama prevencije, što takođe treba da potakne i uključi lokalne zajednice da prepoznaju važnost razvoja svijesti o rizicima i opasnostima od dijabetesa. Cilj je izgraditi svijest među djecom i mladima, podići znanje o znakovima upozorenja i faktorima rizika za dijabetes.

Ovom prilikom medicinski tim je razgovarao sa građanima o prevenciji dijabetesa i prevenciji akutnih i hroničnih komplikacija kod dijabetesa, a djeci i odraslima podjeljen je edukativno-informativni materijal - leci, brošure, vodiči.

Osam delegata iz Udruženja dijabetičara iz Trebinja će 14. 15. i 16. novembra 2014. učestvovati na Prvom Kongresu osoba s dijabetesom u Zenici.

141114-dijabetes1

SAVJET:

Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da se redovnim konzumiranjem hljeba od ražanog, ječmenog brašna ili od integralnih žitarica, znatno smanjuje i rizik dobijanja dijabetesa.
Stručnjaci preporučuju jedno parče (oko 50 gr) ražanog hljeba uz svaki obrok. Zbog bogatog sadržaja dijetetskih vlakana, ovaj hljeb spriječava nagli pad šećera poslije obroka, što se dešava ako se uzima bijeli hljeb.
Uz obrok koji sadrži krompir, pirinač, pasulj ili mladi grašak ne preporučuje se uzimanje hljeba.