230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava izložbe: "Grafički otisci multioriginalne BiH"

"Otisci multioriginalne BiH" naziv je izložbe grafičkih listova nastalih u Počitelju, u aprilu ove godine, na istiomenoj radionici koja je okupila studente likovnih akademija iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja i Mostara.

141117-izlozba

Svečano otvorenje izložbe je u utorak, 18. novembra u 13.00 sati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Trebinje (Stepe Stepanovića bb).

Izložba u Trebinju prati ranije postavljenu izložbu u Sarajevu, a uslijediće i izložbe u Banjaluci, Mostaru i Širokom Brijegu.

Grafička radionica i izložba „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine" se organizuje sa višestrukim ciljevima, u svrhu edukacije, razmjene iskustava, promocije umjetničke originalne bosansko-hercegovačke grafike i uopšte upoznavanja i povezivanja mladih ljudi iz različitih etničkih grupa i sredina BiH. Sa aspekta promocije kulture i umjetnosti ovih prostora, ova radionica i izložba ima veliki značaj jer smo svjedoci da bosansko-hercegovačka kultura i umjetnost u zadnjoj deceniji trpe degradaciju i stagnaciju. Radionicom i izložbama „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine" žele se kroz angažovani umjetnički izraz grafikom, tehnikom linoreza, promovisati najviše vrijednosti u BiH.

Grafička radionica i izložbe su u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) PRO-Budućnost, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat PRO-Budućnost nastoji prepoznati mogućnost za povezivanje u svim segmentima našeg društva, uključujući umjetnost, sport, medije, mlade, nevladine organizacije, zvanične strukture vlasti, ranjive kategorije, itd.