230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu!

Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice kroz YEP program (projekat zapošljavanja mladih) implementira projekat pod nazivom „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu!".

141126-perpetu

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, generalni cilj projekta je motivisati mlade iz ruralnih sredina da koriste podsticajna sredstva za poljoprivredu koja Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdvaja svake godine u iznosu od oko 60 miliona KM i da na taj način dođu do samozaposlenja.
Poseban akcenat stavljen je na angažman mladih do 35 godina za koje postoje subvencije ukoliko pokrenu poljoprivrednu preduzetničku djelatnost. Na žalost, iskorišćenost ovih sredstava pogotovo među mladima nije velika zbog slabe informisanosti o postojanju programa za mlade ljude.
Tokom prve faze projekta je snimljen informativni film o načinima sticanja podsticajnih sredstava. Kroz film su takođe predstavljeni i uspješni primjeri mladih osoba koji su pomoću podsticajnih sredstava pokrenuli sopstvene biznise od kojih danas žive. Kako bismo osigurali da informacije o načinu sticanja podsticajnih sredstava dođu do što većeg broja mladih ljudi kreiran je INFO paket sa svim važnim informacijama o načinu ostvarivanja sredstava.
U drugoj fazi projekta ćemo održati radionice u Klubovima za traženje posla u 11 gradova/opština u RS: Srbac, Rudo, Modriča, Teslić, Novi Grad, Nevesinje, Gradiška, Banja Luka, Zvornik, Derventa i Doboj. Nakon prezentacije filma prisutni će imati priliku da prođu kroz radionicu razvoja projektnih ideja za njihov angažman u poljoprivredi. Kako projekat implementiramo u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi koje djeluje unutar Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede na radionicama će biti prisutni i stručni savjetnici iz Resora.

Radionica u Nevesinju će se održati 27. novembra 2014. godine sa početkom u 10 sati u Birou za traženje posla Nevesinje.

Plan za prezentacije:

  • Prezentacija filma i podjela info paketa (10 min)
  • Podsticajna sredstva za mlade u poljoprivredi – diskusija sa stručnim savjetnicima iz Resora (30min)
  • Radionica „Rasadanik i bašta idja i preduzetničkih aktivnosti", Perpetuum mobile (45min)
  • Zakljičci i preporuke (10 min)

Ovaj projekat realizuje se kroz Program zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).