230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju predstavljen projekat "Ljudska prava svim ženama u BiH"

U organizaciji Udruženja "Žene ženama" i Humanitarnog udruženja građana "Žena Trnova" danas je u Trebinju održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat "Ljudska prava svim ženama u BiH", koji se bavi različitim aspektima diskriminacije i društvene isključenosti žena.

141204-zene

 

O projektu, planiranim aktivnostima i značaju tih aktivnosti za unapređenje položaja žena u BiH i sprečavanje svih oblika diskriminacije govorile su Indira Mujić, koordinator projekta - Udruženje Žene ženama i Milena Regoje, koordinator projekta- HUG Žena Trnova.

Neki od zaključaka na ovoj press konferenciji su bili nasilje nad ženama, neusaglašenost zakona i pravnih akata sa zakonom o ravnopravnosti polova u BiH, patrijarhalno društvo gdje muškarci imaju dominatnu ulogu u odnosu na žene, diskriminacija žena u svim segmentima društva, pasivnost žena u aktiviranju i pridruživanju borbi za svoja prava. 

141204-zene1

Ove partnerske organizacije se na različite načine bave pravima žena, diskrimacijom i javnim zagovaranjem ženskih ljudskih prava u privatnom i javnom životu iz ženskog diskursa. Ženski diskurs je temelj javno zagovaračkog rada ženskih organizacija u BiH, a ove organizacije su dio te „ženske platforme" koja ima potrebu da "osvijesti" položaj žena u Bosni i Hercegovini, tako što imenuje i ukazuje na javne slike o ženama, brine o njihovim potrebama i interesima, podiže svijest o pravima žena i kršenju tih prava i zalaže se da država poštuje ta prava i da ih realizuje, odnosno da ustanovi odgovarajuće mehanizme za ostvarivanje ljudskih prava žena.

Ovaj se projekat koji traje četiri godine realizuje se u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP), kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), uz finasijsku podršku agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Britanske ambasade u BiH.