230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Aerodrom - Važan projekat Aero kluba Trebinje

Na Grabu, upravo ne mjestu gdje se prema dokumentaciji vojnog arhiva iz Beograda između 1937. i 1941. godine i nalazio vojni aerodrom, u pripremi je nova pista čija izgradnja je započeta u junu mjesecu ove godine.

141211-aerodrom copy

Organizator ovog za Trebinje i Hercegovinu važnog projekta je Aero klub iz Trebinja uz nesebičnu podršku uprave grada i HET-a. Pista je standardne širine i dužine 800 metara i moći će da opslužuje avione do 5.700 kg mase. Predstoje još završni radovi i obilježavanje piste koji će, kako saznajemo od Zorana Petrovića, predsjednika Aero kluba iz našeg grada biti završeni početkom naredne godine kada će pista u potpunosti biti operativna.

Postojanje aerodroma bio bi istorijski čin koji bi ujedno riješio nekoliko gorućih problema Trebinja i Hercegovine

Aerodromska pista ima sve potrebne dozvole od Vazduhoplovnih saveza RS i BiH kao i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BHDCA. Do kupovine prvog aviona Aero klub će na raspolaganju imati avion saveza koji će imati višestruku namjenu, prije svega služiće za prevoz bolesnika, mapiranje, protivpožarno preventivno izviđanje, foto aero snimanje kao i djelovanje u slučajevima elementarnih nepogoda. 

Za Trebinje bi bilo od velike važnosti da ovaj aerodrom bude upisan u karte aerodroma kako bi se privukao što veći broj turista koji koriste ovu vrstu transporta.

141211-peta

Realizacijom ovog projekta proširila bi se turistička ponuda grada u smislu razvoja avanturističkog oblika turizma, ekstremnih sportova, sportske avijacije kao i sportskog vazduhoplovstva.

Kako saznajemo od Petrovića na inicijativu Aero kluba Trebinje oformljena je i jedinica za gašenje požara iz vazduha koja će djelovati u saradnji sa istim jedinicama zemalja sa kojima graničimo. Cilj jedinice je, ističe predsjednik Aero kluba, da upravo Trebinje bude regionalni centar ove vrste zaštite od požara. Planirano je da prve protivpožarne vježbe budu održane početkom proljeća u saradnji sa protivpožarnim eskadrilama Crne Gore i Hrvatske.

Petrović je izrazio nadu da i ubuduće neće izostati podrška grada i privrednih subjekata u našem gradu već da će apsolutno sve nadležne institucije shvatiti važnost ovog projekta i dati sve od sebe da on bude realizovan u najskorije vrjeme.

141211-aerodrom2

141211-aerodrom3