230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počeli Dani mladog vina

Večeras je u organizaciji Turističkog klastera "Hercegovina" i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u hotelu „Leotar" održana turistička manifestacija "Dan mladog vina".

141220-vina5


Svoja vina predstavilo je osam trebinjskih vinarija, dok su se ugostitelji iz našeg grada pobrinuli da gostima prezentuju bogatu gastonomsku ponudu Trebinja.
Druženje uz vino i specijalitete hercegovačke kuhinje otvorili su gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i savjetnik u Ambasadi Japana u BiH Kazumasa Mijazaki – simboličnom degustacijom mladog vina.

 

Ističući značaj njegovanja i promocije autohtonih proizvoda za razvoj turizma, gradonačelnik Trebinja je podsjetio da je prije dva dana potpisao ugovor o korišćenju IPA fondova vrijedan 250.000 Evra – namijenjenih projektu brendiranja pljevaljskog sira i trebinjskih vina.
„Dakle, gospodo trebinjski vinari, brendiranje vina je proces koji otpočinjemo već naredne sedmice. Ovo je jedna od najznačajnijih turističkih i privrednih donacija koje je uspjela da obezbijedi naša administracija", istakao je Vučurević.
Savjetnik u Ambasadi Japana u BiH Kazumasa Mijazaki podsjetio je da se vina četiri vinarije iz Hercegovine, a među njima i trebinjskog podruma Tvrdoš – od prošle godine izvoze na japansko tržište, te poželio da u narednom periodu i drugi trebinjski vinari ostvare isti uspjeh.
„Primjetio sam ovdje među vinarima mnogo mladog svijeta. Mislim da Trebinje zaista ima veliki potencijal i budućnost kada je u pitanju ova proizvodnja", istakao je Mijazaki.

Kako je rečeno, cilj manifestacije „Dan mladog vina" je „promocija vinskog turizma, te jačanje međusektorske saradnje između proizvodnje lokalnih vina, autohtonih gastronomskih proizvoda i turizma".

 

Manifestacija se nastavlja i sutra od 10 do 17 časova u trebinjskim vinarijama.

(Radio Trebinje/Lokoportal)