230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Articles

Više od 250 mladih širom Srpske zainteresovano za pokretanje biznisa u poljoprivredi

U periodu od septembra do decembra 2014. godine, više od 250 mladih, učestvovalo je u radionicama „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu" koje su se realizovane u 11 opština/gradova širom Republike Srpske na temu korištenja podsticajnih sredstava koja Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, izdvaja svake godine u visini od 60 miliona KM.

150126-spoznaj

Od 250 učesnika radionica više od 100 motivisano je za korištenje podsticajnih mjera od kojih je većina već razvila konkretne preduzetničke ideje odnosno spremna je za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi.

Projekat „Spoznaj mogućnosti, (p)okreni se biznisu" realizovan je u dvije faze.

U prvoj fazi projekta snimljen je dokumentarni film koji daje osnovne informacije o koracima ka dobijanju podsticajnih sredstava i primjere pozitivne prakse u kojim poljoprivrednica i poljoprivrednik koji su na osnovu podsticajnih sredstava pokrenuli ili proširili posao, govore o svojim iskustvima.

Tokom druge faze projekta obišli smo 11 opština/gradova u Republici Srpskoj u kojima smo u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, predstavili pravilnik o dobijanju podsticajnih sredstava u poljoprivredi, prikazali film i odgovorili na moguća pitanja učesnika/ca radionica. Aktivnosti su obuhvatile gradove/opštine: Derventa, Teslić, Gradiška, Banja Luka, Srbac, Doboj, Modriča, Novi Grad, Zvornik, Rudo i Nevesinje.

Moramo istaći veliku zainteresovanost medija za projekat, koji su svojim prilozima i tekstovima informacije o načinu dobijanja podsticajnih sredstava proslijedili još većem broju zainteresovanih.

Institut Perpetuum mobile iz Banje Luke, implementirao je ovu lokalnu inicijativu kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske uz saradnju sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS-a i Klubovima za traženje posla pri Biroima za zapošljavanje Zavoda za zapošljavanje RS.