230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju održan sastanak predstavnika Civilne zaštite iz cijele Hercegovine

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez u prostorijama HET u Trebinju, održao je sastanak sa predstavnicima HET-a, RiTE Gacko, predstavnicima grada Trebinja i načelnicima opština Bileća, Gacko, Nevesinje i Berkovići.

150128-civilna

Tema sastanka je bia utvrđivanje mjera koje je potrebno preduzeti na području Hercegovine, a koje proizilaze iz zakona i podzakonskih akata koji uređuju pitanja zaštite i spasavanja, posebno onih koje se odnose na nepovoljne meteorološke uslove kako bi najavljene vremenske neprilike dočekali što spremnije i sa što manjim posljedicama po naše građane i imovinu. Na sastanku je zaključeno da postoje problemi organizacijske prirode koje je potrebno što hitnije riješiti kako u pogledu zaštite i spašavanja od šumskih požara i poplava tako i u pogledu razvoja struktura Civilne zaštite i struktura zaštite i spašavanja u privrednim društvima i drugim pravnim licima od značaja za Civilnu zaštitu.

Iz Republičke uprave civilne zaštite najavili su narednih dana mogućnost većih padavina, pojavu bujičnih voda i nestanak električne energije na području istočne Hercegivine, te pozvali sve službe iz sistema zaštite i spasavanja u lokalnim zajednicama da budu u pripravnosti.
Trebinje poplave -
Trebinje poplave
Na sastanku predstavnika Republičke uprave civilne zaštite sa predstavnicima civilnih zaštita hercegovačkih opština danas u Trebinju rečeno je da nisu isključene poplave u ovom dijelu Republike Srpske ukoliko bude ostvarena vremenska prognoza prema kojoj se do 13. februara očekuje da će pasti i do 150 litara snijega i kiše dnevno po metru kvadratnom.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez rekao je nakon sastanka da se cjelokupnoj situaciji mora dati "nota ozbiljnosti", dodajući će svaka lokalna zajednica odmah morati da organizuje štabove za vanredne situacije, da stavi svoje jedinice u pripravnost i da napravi analizu kritičnih tačaka na osnovu iskustava iz 2010. godine, kada su na ovom terenu bile veće poplave.
Elez je napomenuo da opasnost predstavljaju i podzemne vode, o čemu se, kako je rekao, mora voditi računa, ističući da se očekuju padavine iznad prosjeka sve do 13. februara, a i poslije toga i da se tek u maju očekuju suše.
"Planirane aktivnosti se rade na osnovu prognoza i niko sa sigurnošću ne može da tvrdi o kojim količinama padavina je riječ", dodao je Elez, ističući da je sigurno da će biti snažni vjetrovi, što može izazvati i probleme u napajanju električnom energijom kao i u sistemu komunikacija.
Elez dodaje da se zajedno sa Hidrometeorološkim zavodom prave analize i da će svaka lokalna zajednica svakodnevno dobijati informacije na osnovu kojih može da reaguje.
On je napomenuo da će u pripravnosti biti i deminerski timovi, ističući da se sva uputstva moraju poštovati da ne bi došli u situaciju da se kasno reaguje.

Dušan Vujović, predstavnik Civilne zaštite opštine Bileća, kaže da ova lokalna zajednica ima plan zaštite i spasavanja od poplava i da će postupiti po tom planu.
On je naglasio da će Jedinica za opštu namjenu Civilne zaštite biti u pripravnosti da, ukoliko bude potrebno, stanovništvo sa kriznih područja bude evakuisano.
"Nadamo se da neće doći do iseljavanja, ali ćemo, za svaki slučaj, upozoriti stanovništvo na plavnim područjima, koje je pretrpjelo velike štete od poplava 2010. godine, da bude spremno i da na vrijeme reaguje", kaže Vujović