230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Osnovano Srpsko udruženje Ćirilica Trebinje

U prostorijama galerije Kulturnog centra večeras je osnovano Srpsko udruženje Ćirilica Trebinje, donešen je statut i izabran je upravni i nadzorni odbor udruženja.

150217 cirilica2

Cilj ovog udruženja je promocija ćirilice kao jedinog srpskog pisma. Članovi Uduženja govorili su večeras o značaju ćirilice i važnosti njenog njegovanja i očuvanja. Istaknuto je je da je sva srpska kulturna baština od Zakonopravnika Svetog Save preko Dušanovog zakonika, Njegoša te Dučića i Šantića napisana ćirilicom.

150217 cirilica

"S obzirom da je sva srpska kultura napisana ćirilicom članovi novoosnovanog udruženja smatraju da je njihov zadatak da obezbijede službenu upotrebu ćirilice kao jedinog srpskog pisma. A u sferi informacionih tehnologija važna je ćirilica kako bi se  obezbijedila prepoznatljivost srpske nacionalne kulture i za buduća pokolenja" ističe za Lokoportal profesor srpskog jezika i književnosti Vesna Andrić novoizabrani predsjednik udruženja Ćirilica.

Predsjednica udruženja Vesna Andrić je govoreći o važnosti formiranja ovog udruženja istakla da je uloga prosvjetnih radnika izuzetno važna jer je upravo njihov zadatak da objasne djeci da je ćirilica upotrebljiva, te da je sve zastupljenija na internetu i u medijima.

Inicijator i jedan od osnivača udruženja Pavle Ratković o važnosti da ova ideja zaživi kaže "Ćirilica je dragulj naše kulturne baštine i jedan od najvažnijih identiteta srpskog naroda. Da bismo je promovisali i sačuvali okupili smo profesore srpskog jezika, učitelje i vjeroučitelje. Ćirilicu moramo sačuvati da naši unuci za 50 ili 100 godina ne bi morali tražiti lingvistu kada budu posjećivali naše srednjevjekovne manastire da im iščitaju natpise sa ovih spomenika".

150217 cirilica1