230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Očekuje se poskupljenje struje u RS

Poskupljenje struje u Republici Srpskoj je nužno, jer proizvodna preduzeća, posebno termoelektarane, sa postojećim cijenama ne mogu da ostvare plan proizvodnje", potvrdila je Branislava Milekić, generalni direktor Elektroprivrede RS.

120314 temeljni ispust

Milekićeva je izjavila da joj nije definisano koliko će biti to poskupljenje i kada će stupiti na snagu, jer o svemu odlučuju Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Milekić još ističe da je prethodna poslovna godina bila vrlo teška, ali da će sva preduzeća u okviru ove kompanije, osim dvije termoelektrane, imati pozitivan finansijski rezultat.

"U Termoelektrani Gacko eksploatacija rude odvija se u veoma teškim okolnostima, što poskupljuje cijenu iskopane rude, kao i da je određene teškoće imala i Termoelektrana Ugljevik, gdje je remont zbog neplaniranih problema produžen za 32 dana, što se odrazilo i na proizvodnju električne energije i finansijski rezultat", kaže Milekićeva.

Poslije sastanka sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, Milekićeva je rekla novinarima da je zbog potrebe da se održe postojeće cijene električne energije značajno forsiran rad termoelektrana da bi se proizvele velike količine električne energije.

Govoreći o proizvodnji u ERS-u, Milekićeva je istakla da je prošle godine proizvedeno skoro 11 odsto manje električne energije u odnosu na 2013. godinu kada je ostvarena rekordna proizvodnja.

"To je i bila planirana proizvodnja imajući u vidu remonte i stanje opreme, tako da smo plan ispunili, ali ova proizvodnja za termoelektrane nije dovoljna da bi po ovakvim cijenama, koje su najniže u regionu, poslovale pozitivno", rekla je Milekićeva.

Ona je istakla da će od resornog ministra zatražiti smjernice za dalje postupanje kada je riječ o otvaranju tržišta električne energije.

"ERS mora da odgovori zahtjevima otvorenog tržišta. Ono što je pozitivno da su cijene po kojima snabdijevamo sve kupce veoma niske i nećemo stvoriti velike mogućnosti konkurenciji da se pojave i drugi snabdjevači u Republici Srpskoj", kaže Milekićeva.

RTVBN