230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Account: Svi zajedno u borbu protiv korupcije

U hotelu Leotar je, 27. i 28. februara održan metodološki trening pod nazivom "Metodologija nadzora antikorupcijskih aktivnosti, kako postati aktivan građanin odnosno watchdog tim”.

150228 puja1
Organizator treninga je antikorupcijska mreža u BiH „ACCOUNT”, dok je suorganizator trenigna bio Omladinski centar Trebinje. Moderator treninga je bio gosp. Nermin Kadribašić, predsjedavajući Sektorske grupe za pravosuđe mreže „ACCOUNT”, i aktivni učesnik u izradi prijedloga nove Strategije za borbu protiv korupcije (2015. – 2019.) i pratećeg Akcionog plana.

Treningu su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija sa područja Grada Trebinja, omladinskih organizacija, predstavnici Savjeta učenika, Crvenog Krsta GO Trebinje, predstavnici Centra za mentalno zdravlje Trebinje, brojnih udruženja građana, predstavnici studenstskih organizacija, neformalnih grupa mladih, te istaknuti pojedinci.
Svrha održavanja treninga jeste usvajanje znanja za pravilnu metodologiju nadzora rada javnih institucija u prevenciji i suzbijanju korupcije, u svjetlu nove Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije 2015-2019, sa posebnim naglaskom na:

  • Prezentaciju nacrta Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019, i pratećeg akcionog plana
  • Prezentaciju posebnih aktivnosti iz Strategije i Akcionog plana koji se odnosi na aktivnosti organizacija civilnog društva,
  • Prezentacija mogućnosti i participacija NVO sektora i pojedinaca u antikorupcijskim aktivnostima,
  • Učešće NVO sektora u kreiranju antikorupcijskih politika na lokalnim nivoima, monitoring sprovođenja obaveza iz antikorupcijskih politika kao i vrste zagovaračkih aktivnosti.

150228 puja
Uzimajući u obzir činjenicu da je u dane vikenda treningu prisustvovao veliki broj predstavnika pomenutih organizacija, ukupno 21., možemo slobodno reći da je ova tema i više nego aktuelna, da predstavlja svojevrsni izazov, te da joj u budućnosti treba posvetiti posebnu pažnju.
U skladu s tim, predstavnici organizacija koje su prisustvovale treningu, a i ostali zainteresovani pojedinci i organizacije, ubuduće će zajednički raditi i sarađivati na izradi lokalne strategije i akcionog za borbu protiv korupcije, vršiti monitoring njenog primjenjivanja u budućnosti, te zajednički raditi na podizanju svijesti o ovom problemu u današnjem društvu, i načinima legalne borbe protiv njega u skladu sa postojećim zakonskim okvirima i regulativama.