230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Articles

„Majkrosoft“ odlučio: „Desetka“ besplatna!

Ovog ljeta stiže „Vindouz 10“ koji će biti besplatna nadogradnja za sve korisnike „sedmice“ i „osmice“, pa čak i one sa piratskim verzijama.

150320 microsoft

Veliki zaokret u poslovnoj politici tehnološkog džina najavio je Teri Majerson, „Majrosoftov“ čelnik za operativni sistem Vindouz.

„Unapredićemo sve operativne programe na personalnim računarima na Vindouz 10. Nema veze da li imate licenciranu ili piratsku verziju“, rekao je Majerson za Rojters.

Iako je ovo veliki korak za „Majkrosoft“, potez kompanije iz Redmonda ne iznenađuje, imajući u vidu njihovu dugu i neuspešnu borbu protiv piraterije.

„Svako sa računarom koji ispunjava preduslove za funkcionisanje novog Vindouza moći će da unapredi stari. To uključuje i one sa piratskim verzijama“, istakao je Majerson.

Potez „Majkrosofta“ je uslovljen novim uslovima na tržištu. „Epl“ je još 2013. godine ponudio besplatne nadogradnje OS X, dok su za mobilne uređaje odavno besplatne. „Android“ je od svog početka besplatan, zbog čega je veoma brzo postao popularan.

Gubitak zarade od prodaje operativnog sistema, koji će „Majkrosoft“ koštati svakako milione dolara, ta kompanija će pokušati da nadoknadi putem drugih servisa i usluga. Glavna zamisao iza ovoga jeste da zadrže tržište i eventualno povećaju svoj udeo.

Potez je možda uslovljen i nedavnim istraživanjem koje je „Majkrosoft“ sproveo, a u kojem je zaključeno da tek svaki deseti korisnik Vindouza ima licencirani softver. (RTS)