230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje domaćin prvog Preduzetničkog kampa

Grad Trebinje je domaćim trodnevne manifestacije "Preduzetnički kamp 2015" koja je svečano počela danas u Domu mladih u našem gradu.

150327 kamp

Preduzetnički kamp koji organizuju Omladinski savjet Republike Srpske i Omladinski savjet Trebinje uz saradnju Univerzitetskog preduzetničkog centra Banja Luka i podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta, u sklopu projekta "Razvoj omladinskog preduzetništva“ za cilj ima razvijanje kompetencija za pokretanje preduzeća i razradu poslovne ideje kod mladih. 

Među 27 učesnika Preduzetničkog kampa, našlo se i šest mladih ljudi iz Foče. Predsjednik OS RS, Miloš Blagojević, ističe da su zadovoljni odzivom i da će se tokom trodnevne obuke u Trebinju akcenat staviti na podsticanje poslovnih ideja kod mladih, te razvijanje njihovih sposobnosti za samostalno pokretanje preduzeća. 

150327 kamp1

Prema rnjegovim riječima misija projekta je da mlade ljude iz svih hercegovačkih opština edukuje o početnim poslovnim aktivnostima, od prvobitne poslovne ideje, elementima planiranja i upravljanja, poslovanjem preduzeća (marketingom, finansijama i operativnim menadžmentom),  izrade biznis plana, pa sve do konačnog cilja odnosno ostvarenja profita. Blagojević smatra da ovakvi projekti i obuke donekle mogu smanjiti problem nezaposlenosti među mladima u Srpskoj. 

"Hercegovina ima mnogo neiskorištenih kapaciteta, pogotovo u oblasti omladinskog turizma. S obzirom na blizinu popularnih turističkih destinacija činjenica je da u Trebinju nema niti jedan hostel za smještaj mladih ljudi. Vjerujem da se na tom polju može pokrenuti biznis i o tome ćemo svakako diskutovati narednih dana u Trebinju. Jedna od stvari koju mi nastojimo da promijenimo kod mladih jeste da se aktiviraju na ovim poljima, te da ih kroz ovaj preduzetnički inkubator podstaknemo na ostvarivanje svojih ideja i ciljeva. Trenutno mladi nisu aktivni u onoj mjeri u kojoj bi mi želili da budu. Naš je zadatak da im kroz ovaj kamp obezbjedimo znanje, vještine  i iskustvo potrebno za pokretanje sopstvenog biznisa, kao i načine finansiranja istog, od podsticaja države, nepovratnih kredita itd..." rekao je za Lokoportal Miloš Blagojević predsjednik Omladinskog savjeta RS.

150327 kamp2

Obuka je osmišljena kao trodnevni rad na razradi konkretne poslovne ideje u timovima. Uvod u radionicu je vježba za prezentovanje poslovne ideje, gdje de svaki učesnik predstaviti jednu poslovnu ideju. Na osnovu ovih prezentacija učesnici će glasanjem izabrati nekoliko ideja koje de dalje zajednički razrađivati u timovima. Pored uvodnog pregleda metodologije poslovnog planiranja, dalji rad na razradi ideja de se realizovati u manjim vremenskim blokovima, pri čemu svaki blok započinje instrukcijom za dati blok, i nastavlja se radom uz mentora na razradi datog elementa poslovnog planiranja. Obuka završava prezentovanjem i ocjenom poslovnog plana pred stručnom komisijom i odabirom najboljeg tima.