230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dan planete Zemlje obilježen u Trebinju

Zabavnim programom i aktivnostima, danas je na Trgu slobode u Trebinju obilježen 22. april Dan planete Zemlje.

150422 planeta

U organizaciji grada Trebinja i Centra za održivi razvoj i ekologiju CORIE okupila su se djeca predškolskog i školskog uzrasta koja su uz pjesmu, igru i kreativne radove i crteže, ukazali na značaj i ugroženost prirode. Najbolji radovi će biti nagrađeni sa knjigama. Takođe je povodom ove manifestacije u gradskom parku posađeno rijetko drvo "ginko biloba" kao poklon od Stanke Kljajić.

Ovaj značajan datum se obilježava kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan utjicaj na životnu sredinu.

Izumiranje vrsta

Širom svijeta se danas organizuju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svijesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovjek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine.

Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznolikosti.

Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.