230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Lovci ne daju svoje!

Lokoportal Vam u cjelosti prenosi saopštenje Lovačkog udruženja "Leotar":

121001 lov1

Nakon rasprave po Nacrtu obrazovanja lovišta održane na Tjentištu, dana 16.4.2015. godine, kojim se predviđa ukidanje dijela sportsko-rekreativnog lovišta Lovačkog udruženja "Leotar" Trebinje (sekcije Zubci, Lastva, dio Moska i Petrovog Polja), Lovačko udruženje "Leotar" je odlučilo da prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nastupi otvorenim pismom i na taj način upozna širu javnost RS s nacrtom kojim bi gore pomenuta lovišta dobila status privrednog lovišta tzv. "Orijen", a koje bi bilo dato u koncesiju do dvadeset godina pravnom ili fizičkom licu na upravljanje bez obzira ko je i odakle je.

Ove lovačke teritorije je LU "Leotar" održavao dugi niz godina, a posebno s dolaskom nove uprave kada smo uspjeli revitalizovati dijelove lokaliteta, prokrčiti lovišta, napraviti čeke i još mnogo toga. Do sada je urađeno mnogo na uspostavljanju i normalizaciji uslova za lov, a sada odlukom ministarstva i izradom nacrta nastoje nam oduzeti najbolja lovišta, iako su to lovišta građana Trebinja koji su dugi niz godina rekreativno lovili ovdje, čuvali i održavali terene, gradili lovno-tehničke objekte, pojila i solila, i prihranjivali divljač kako bi se omogućio opstanak lovišta za sve buduće generacije - jer mi smo, za razliku od ovih, uvijek mislili na sutra.

Ako neko iz resornog ministarstva misli da će trebinjski i hercegovački lovci prepustiti sudbinu lovišta inerciji - grdno se vara, jer mi smo ovdje odavno prozreli sve planove koji nam se nameću od ministarstva, a bez sumnje jedan od takvih planova je i ovaj da se nacrtom izmijeni status i naša lovišta daju u koncesiju kako bi se dopunili računi i džepovi nepoznatih koncesionara.

Ministarstvo ima obavezu da sasluša prijedloge, apele i da donese najbolje rješenje, stoga smo im uputili pismo u kome smo detaljno obrazložili razloge zbog kojih LU "Leotar" smatra da se najbolja trebinjska lovišta ne smiju dati u privatne ruke, prije svega jer su to prirodna dobra građana Hercegovine i nećemo dozvoliti njihovu eksploataciju.

U pismu smo tražili da ministarstvo obrazloži svoju odluku o koncesiranju lovačkih zemljišta, odnosno bolje rečeno, tražili smo da nam kažu kako će lovcima, borcima, invalidima i penzionerima, koji godinama unazad love na ovim područjima i kojima je ovaj sport jedini vid satisfakcije u uslovima u kojim im država nije dala ništa, objasniti privatizaciju prirodnih, Bogom nam danih, dobara.

Naš krš i hercegovački teren, koji je ranije u mnogima izazivao strahopoštovanje, danas je postao predmet nepoštovanja i nečijih materijalističkih namjera. Izgleda da je neko gore u pomenutom Ministarstvu shvatio da se i hercegovački krš može dobro eksploatisati i dobro isplatiti, ali je taj neko zaboravio da od Vukalovićevih ustanaka, pa do danas Hercegovci nikada nisu dali svoje, nikada nisu i neće dati na sebe.

U cilju da spriječimo namjere Ministarstva poljoprivrede da nam oduzme lovišta koja su naši pradjedovi sačuvali i nama ostavili, Lovačko udruženje "Leotar" će narednih dana organizovati potpisivanje peticije protiv nacrta o koncesiranju najboljih trebinjskih lovačkih sekcija. Trebinjska i hercegovačka javnost će biti blagovremeno obaviještena o mjestu i vremenu potpisivanja peticije, kao i o ostalim koracima koji će biti preduzeti protiv nacrta o izmjeni statusa naših lovačkih teritorija.

Molimo sve građane Trebinja, sve lovce Hercegovine i ljude dobre volje, da ovaj put zauzmemo jedinstven stav u očuvanju onoga što je naše vijekovima.

Lovačko udruženje "Leotar" će učiniti sve što je moguće da se zaustavi otimanje naše lovne teritorije.

Upozoravamo da je ovo samo prvi vid našeg negodovanja i odbrane, a ukoliko bude bilo potrebno nećemo oklijevati da preduzmemo radikalne mjere i organizujemo se u masovne proteste u Hercegovini.

Mi sada imamo priliku da kažemo da je DOSTA! Dosta je - kažemo Ministartvu poljoprivrede, dosta je - kažemo svima koji su naumili oduzimati od naše teritorije kako pojedincima, tako i nevladinim organizacijama koje su se namjerile na našu teritoriju.

Udružimo se i sačuvajmo naša lovišta od onih koji ne cijene ni prirodu, ni ljude, a najmenje stavove lovačkog udruženja „Leotar“ Trebinje!

Lovačko udruženje "Leotar" Trebinje