230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana promocija knjige "Srpski jezik između nauke i politike"

U Galeriji Kulturnog centra, u okviru Trebinjskih ljetnjih svečanosti, protekle noći predstavljena je knjiga prof. dr Miloša Kovačevića "Srpski jezik između nauke i politike".

150528 knjiga2

Promociju su organizovali Srpsko udruženje "Ćirilica", Književno udruženje "Susret" i Kulturni Centar Trebinje u saradnji sa gradom Trebinje.

Profesor Kovačević predaje na Filološkom fakultetu u Beogradu, Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu i Filološkom-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu i član je Međunarodne akademije humanističkih i prirodnih nauka kneza Šćerbatova. Do sada je objavio 25 knjiga i 16 udžbenika srpskog jezika za osnovnu i srednju školu.
U ime srpskog udruženja "Ćirilica" i književnog udruženja "Susret" mnogobrojnoj publici se najprije obratila, profesor srpskog jezika i diplomirani teolog, Milana Babić rekavši da je pitanje ćirilice i lingvističko, i civilizacijsko, i duhovno, i geopolitičko pitanje. Ona je istakla da promocija knjige profesora Kovačevića predstavlja otvaranje rasprave o značaju ćirilice za pravoslavnu civilizaciju.
Potom se publici obratio doc. dr Mihailo Šćepanović koji je ukazao na značaj i domete djelovanja profesora Kovačevića u analizi međuodnosa lingvističkih i političkih kriterijuma pogleda na jezičko pitanje.

150528 knjiga
Na kraju se publici obratio i profesor Kovačević. On je održao predavanje koje je dotaklo mnoge teme: nacija i jezik, religija i jezik, naučni i politički kriterijumi i metode, specifičnost balkanske jezičke situacije, identitet i jezik, lingvistički aspekti Dejtonskog sporazuma, jezička situacija u EU. Publiku je posebno zainteresovala mogućnost otvaranja Instituta za srpski jezik u Trebinju.

150528 knjiga1

Miloš Kovačević i Mihailo Šćepanović ironijom i satirom, ponegdje humorom i sarkazmom, rasvijetljavaju “rad“ na formiranju “posebnih“ jezika. Tim literarnim načinom oni ističu i naglašavaju apsurd jezičkih (ne)prilika, proizvoljnost, netačnost i falsifikovanje naučne istine. Knjiga se, stoga, čita i prati u odnosu na sve intenzivniji sunovrat politike kojom se determiniše pad naučnih i drugih kriterijuma u tragikomičnim situacijama za koje kao da nema odbrane osim postojanja ovakvih knjiga.

150528 srpski