230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Njemački eksperti u misiji spašavanja platana

Njemački ekspertski tim na čelu sa eminentinim stručnjakom Bodom Sigertom danas su počeli sa utvrđivanjem stanja sto dvadeset godina starih trebinjskih platana.

150627 platani

Na raspolaganju im je stručna ekspertiza koju su o trebinjskim gorostasima uradili stručni timovi iz Srbije i Republike Srpske, a u kojoj stoji da su platani napadnuti gljivom truležnicom koja ozbiljno ugrožava platane. Ovaj njemački tim koji slovi za najbolji u svjetskim razmjerama brine se i održava i hiljadugodišnji platan koji se nalazi u Arboretumu u Trstenom. Konačnu dijagnozu trebinjskih platana oni će dati u narednih sedam dana, koliko im je potrebno da najsavremenijom opremom ustanove koliko su trebinjski platani oštećeni.

U ponedjeljak će biti posječene grane koje padaju prema Korzou i koje predstavljaju opasnost za prolaznike. Ono što su danas njemački eksperti mogli reći je to da do potpune sječe platana neće doći, a oni će učiniti apsolutno sve kako bi sačuvali 16 trebinjskih ljepotana.

Bašta Platana neće raditi narednih sedam dana koliko je najmanje potrebno njemačkom ekspertskom timu da obave posao zbog koga su i došli u Trebinje.