230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje uvršteno u almanah Evropskog biznis samita

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević primio je juče međunarodnu nagradu i zastavu o pogodnosti za ulaganje u Grad Trebinje, koju je Evropski poslovni samit početkom godine predložio skupštinskom evaluacionom odboru za procjenu regiona i gradova zemalja u razvoju i tranziciji.

150702 trebinje1

Nagrada je uručena u mjestu Montro, Švajcarska.
Grad Trebinje je na osnovu svojih prirodnih i ljudskih resursa ocijenjen kao mjesto pogodno za ulaganja sa izuzetnim strateškim položajem, dobrim komunikacijama i umjerenim rizikom za investiranje.
Nagradu je juče, na svečanoj ceremoniji dodjele, gradonačelniku Trebinja uručio Hajnc Verl, vodeći stručnjak za privredni razvoj i vođa programa "Primarne poslovne destinacije", koji finansira Evropski poslovni samit.
Verl je rekao da su položaj Trebinja, uređena infrastruktura, kompetitivnost u smislu cijene rada i radne snage, kao i povoljni klimatski uslovi te multikulturalnost područja uslovili da upravo Trebinje, od svih gradova i regiona u tranziciji, bude nominovano i izabrano za dobitinika ove prestižne nagrade u Evropi.
"Zadovoljstvo mi je da mogu da uručim nagradu gradonačelniku Trebinja. Mi smo procijenili da ovaj grad, uz inostrane investicije, ima šansu za razvoj. Stranim investitorima odgovara položaj i cijena proizvodnje i rada i zbog toga smo ocijenili da je Trebinje pogodno za strane investicije. Naravno, rizik uvijek postoji u zemljama u tranziciji kakva je Bosna i Hercegovina, ali isto tako smo ocijenili da je u odnosu na druge krajeve svijeta ovaj rizik umjeren, a samim tim vaš kapital nije nesiguran."
Gradonačelnik Trebinja se zahvalio Evropskom poslovnom samitu i Odboru za procjenu i održao govor u kome je sumirao sve potencijale našeg grada, sa akcentom na energetske, privredne i turističke mogućnosti razvoja.
"Zahvaljujem se Evropskom poslovnom samitu kao organizacionom tijelu ovog eminentnog skupa na koji sam pozvan da primim Međunarodnu zastavu i nagradu o pogodnosti za ulaganje u ime Grada Trebinja. Hvala vam što se prepoznali naš potencijal u smislu investicija i grad Trebinje kao prioritet regionalnog razvoja. Takođe, želim da se zahvalim što ste nam pružili priliku i omogućili da predstavimo Grad Trebinje ovdje i danas. Vjerujem da je ovo izvanredna prilika za sve nas da predstavimo potenicjale gradova iz kojih dolazimo međunarodnim organizacijama i vodećim privrednim subjektima iz cijelog svijeta."

150702 trebinje
Nakon govora, učesnicima događaja je prikazan desetominutni film o privrednim i društvenim potencijalima Trebinja i odvojeno vrijeme za direktna pitanja gradonačelniku Trebinja.
Nakon ove nagrade, Trebinje će biti uvršteno u Almanah Evropskog poslovnog samita i promovisano kroz program "Primarne poslovne destinacije".
Samitu su prisustvovali gradonačelnici, vlasnici i direktori kompanija iz Italije, Turske, Kipra, Bangladeša, Saudijske Arabije i drugih zemalja svijeta. Nakon oficijalnog dijela događaja, učesnicima je omogućeno da u direktnim razgovorima razmjene infromacije i kontakte sa rukovodiocima kompanija i vlasnicima firmi.