230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Večeras premijera predstave "Nušićev optimalan broj"

Večeras 22. avgusta u pozorišnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 20:30h pred trebinjskom publikom biće premijerno odigrana predstavea "Nušićev optimalan broj".

150819 nusic

Režija: Ivan Tomašević
Igraju: Aneta Tomašević, Željko Milošević i Ivan Tomašević.

Koprodukcija: Scena MASKA Šabac, Gradsko pozorište Trebinje i Pozorište Male stvari Trebinje.

Scenografija: Mihajlo Brezina
Kostim: Aneta Tomašević
Izbor muzike: Ivan Tomašević
Muzička realizacija: Kosta Pavlović
Tehnička realizacija: Mladen Simić
Majstor svetla: Radivoj Kostadinović
Ton majstor: Ognjen Grubač & Mihajlo Brezina
Šaptač: Jelena Vukosav

Riječ reditelja

Baviti se delima jednog od najvećih komediografa našeg dijela Evrope a možda i šire, uvijek predstavlja veliki izazov i obavezu. Skoro da nema pozorišta u ovom regionu koje nije imalo na svom repertoaru neko od Nušićevih djela. Jednostavno djela ovog našeg, neprevaziđenog komičara su uvijek predstavljala siguran pogodak za svako pozorište, unaprijed su garantovala veliku gledanost i dug vijek predstava.
Naše razmišljanje o tvrdnji “Nušić je pisac za sva vremena i uvijek je aktuelan”, navelo nas je da se zapitamo: da li je Nušić, zaista “pisac za sva vremena” ili smo mi ostali isti za sva vremena. Nismo ništa naučili, ostali smo isti, sa istim manama od vremena Nušića pa sve do danas.
Polazeći od ove pretpostavke, došli smo na ideju da Nušića i njegove likove “dovedemo” u današnje vrijeme. Danas kada se svi deklarativno zalažu za prava svih živih bića: ljudi, životinja, biljaka... htjeli smo da vidimo kako bi se Nušić danas izborio sa narušenim pravima svojih likova: Agatona i Sarke iz Ožalošćene porodice, Gospa Mice iz Vlasti, Jerotija iz Sumnjivog lica, Živke ministarke iz Gospođe ministarke ... i kako bi ti likovi danas imali povratno dejstvo na svog tvorca Branislava Nušića.
Na početku ove komedije, Nušića zatičemo pred nervnim slomom. Pisac ne zna više kako da se izbori sa zahtjevima svojih likova koji ga danonoćno opsjedaju zahtjevajući da ih drukčije prikaže u svojim djelima. Nušić, kao što je to danas moderno, traži pomoć psihijatra, ali se ispostavlja da je ovaj luđi od svih njegovih likova, jer je i vrijeme u kome živimo vjerovatno luđe od onog Nušićevog vremena.
U komediji “Optimalan broj” se poigravamo žanrovima i situacijama stalno navodeći publiku na smijeh. Ali čim se malo dublje začeprka, mogu se otkriti poruke i komentari naše današnjice sa svim tipovima karaktera koje danas srećemo kod predstavnika institucija pa sve do onih “malih” na prvi pogled, beznačajnih ljudi. Baš kao kod Nušića.