230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vinski turizam je nova šansa za cijelu Hercegovinu

Trebinje je jedan od najljepših gradova u BiH. Ovaj tipični mediteranski grad koji leži na rijeci Trebišnjici nalazi se na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore. Od Dubrovnika je udaljen 28, a od Herceg novog 38 kilometara.

130614 baste16

Klima u Trebinju je mediteranska sa kratkim blagim zimama i dugim žarkim ljetima. Upravo zbog toga ovaj grad je pogodan je za uzgoj grožđa i odličnog vina. To najbolje zna Ranko Petijević. Stogodišnju porodičnu tradiciju uzgoja grođa i proizvodnje vina podigao je na viši nivo i sada je kroz ovaj porodični biznis postao jedan od prepoznatljivih znakova Trebinja i ovog kraja.

“Ja sam četvrta generacija u porodici koja se bavi uzgojem vinove loze, a pridružila su mi se i djeca. Oni su peta generacija. Jedina razlika je što se sada ovim poslom bavimo mnogo ozbiljnije nego prije, te uz savremenu tehnologiju proizvodimo bijela i crvena vina“, kaže Ranko.

130614 baste10

Rankovu vinariju u toku sezone gotovo svakodnevno posjećuju mnogobrojni turisti iz raznih dijelova svijeta. Dan prije našeg snimanja ugostio je turiste iz Amerike, a na dan snimanje posjetili su ih turisti iz Rusije.

Ranko i njegova porodica najbolji su pokazatelji da se porodična tradicija, prirodni resursi i vrijedan rad mogu pretočiti u uspješnu poslovnu priču

“Dolaze nam turisti iz cijele Evrope, pa i iz Amerike. Većina njih je u posjeti crnogorskom i hrvatskom primorju, pa dolaze da posjete Trebinje i moju vinariju“, govori Ranko.

Ranko sa sinovima Petrom i Stefanom najviše se bazirao na vinski turizam, međutim njegova vina mogu se naći u mnogim dijelovima BiH.

“Moja vina mogu se naći na prostoru cijele bivše Jugoslavije i u mnogim gradovima u BiH. Možete ih naći Sarajevu, Banjaluci, Zenici, Tuzli…“, kaže vlasnik vinarije Petijević.

Ranko i njegova porodica najbolji su pokazatelji da se porodična tradicija, prirodni resursi i vrijedan rad mogu pretočiti u uspješnu poslovnu priču, koja se prepoznaje i van granica naše zemlje.

Prelijepe kadrove Trebinja i vinarije Petijević, te detalje oko samog uzgoja grožđa i proizvodnje vina možete pogledati u video prilogu.

“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

(Izvor: Fokus.ba/Foto: Lokoportal)