230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uspjeh projekta "Turistički koridor kroz Hercegovinu - Put bilja i meda”

Ovih dana u Trebinju se uspješno privodi kraju prva faza projekta "Turistički koridor kroz Hercegovinu - Put bilja i meda”.

151003 jica4

Ovaj za Trebinje izuzetno važan projekat sa realizacijom je krenuo početkom ove godine. Nosilac projekta gospodin Masato Kuroda predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) odlično poznaje sve prirodne resurse sa kojima Hercegovina raspolaže, a cilj njegove organizacije je da se ono sa čime je priroda darovala naš kraj, prije svega velikim brojem ljekovitog bilja i nesvakidašnjim kvalitetom meda u potpunosti iskoristi i na najbolji mogući način plasira širom svijeta. Koridor bilja i meda pokriva oblast od Trebinja, Ljubinja, Stoca, Počitelja, Čapljine, Mostara, Ljubuškog, Gruda i širio bi se na Jadran preko Splita, Dubrovnika do Kotora.

Projekat "Put bilja i meda" podrazumijeva da se u saradnji sa domaćim proizvođačima plasiraju i novi ljekoviti proizvodi kao što su čaj od smokvinog lista, liker od smokve sa aromom lavande i mnoštvo drugih koji se do sada u Hercegovini nisu bili poznati, a uspješno ih proizvodi Gazdinstvo Vlačić iz našeg grada.

Cilj projekta "Put bilja i meda" je proizvodnja zdrave hrane bazirane isključivo na domaćim resursima kojima Hercegovina obiluje. Udruženje žena "Vasila" i gazdinstvo Vlačić su primjer koji treba slijediti, jer proizvodi ova dva kolektiva uspješno su našli put do krajnjih potrošača. A da bi potrošači došli do informacije gdje se sve mogu nabaviti najkvalitetniji hercegovački domaći proizvodi u okviru uvog projekta biće postavljena signalizacija i otvoriće se više punktova na kojima će proizvođači moći da plasiraju svoje proizvode.

Gospodin Kuroda danas je posjetio planažu smokava Gazdinstva Vlačić i upravo je sadnicu smokve posadio u mjestu Đurov Do koje se nalazi između Strača i Golog brda.

151003 jica1

151003 jica3

151003 jica