230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sve se može kad se ruke slože - Trebinjci u kolu za Ginisa (video)

Na novosadskim ulicama i bulevarima kuče je oko 12.000 igrača iz Srbije i još 10 zemalja, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigralo veliko kolo u namjeri da obore Ginisov rekord u najdužem kolu na svijetu.

151005 celac folklore finis

U kolu su se pored ostalih našli i članovi KUD Alat i Trebinja, kao i članovi ANI Jovan Dučić iz našeg grada i doprijenjeli obaranju velikog rekorda.

151005 ginis novi sad

Manifestaciju "Veliko kolo za Ginisa" je, na bini na Novom naselju, svečano otvorio član Gradskog veća za kuturu Vanja Vučenović ističući da se ovim neobičnim događejem Novi Sad predstavlja kao "centar evropskog folklora, centar tradicije i svega najljepšeg što Republika Srbija može da pruži u kulturološkom pogledu".

Potom su igrači, "od sedam do 77 godina" starosti, uhvaćeni za ruke u neprekidnom lancu dugom šest kilometara, duž četiri novosadska bulevara, odigrali u kontinuitetu Veliko bačko kolo, Katanku i Užičko kolo, praćeni muzikom sa razglasa kao i gromkim aplauzima i ovacijama publike.

Splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu, koje će najverovatnije i zvanično ući u Ginisovu knjigu rekorda, igrali su članovi 258 kulturno-umjetničkih društava, djeca i odrasli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Bila je to prilika da, osim učestvovanja u obaranju neobičnog rekorda, folkloraši iz raznih zemalja građanima Novog Sada tokom lijepog oktobarskog nedeljnog popodneva prikažu ljepotu igre i raskoš krajeva iz kojih dolaze.