230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uspješna pokazna vježba vatrogasaca u Trebinju

Trebinjski vatrogasci u saradnji sa vatrogascima iz regiona održali su danas u Trebinju pokaznu vježbu zaštite od požara na otvorenom, koja je ocijenjena veoma uspješnom, a čime je prema zakonskim propisima provjerena interventna pripravnost svih učesnika vježbe.

151120 vatrogasci

Tokom vježbe lokalizovan je požar i sprovedena evakuacija povrijeđenih lica i spašavanje ugroženih od požara.

Vježba je organizovana u okviru prekograničnog projekta pod nazivom "Prekogranična zaštita od požara" koji finansira EU. U vježbi kojom je završen petodnevni prekogranični trening za profesionalne vatrogasce, učestovovali su mladi Crvenog krsta Trebinje, pripadnici Civilne zaštite, trebinjski demineri, pripadnici CJB Trebinje, kao i medicinsko osoblje trebinjske bolnice.

U okviru navedenog projekta vatrogasnim jedinicama koje objedinjuje projekat biće obezbjeđena kvalitetna i profesionalna oprema. Svi učesnici današnje vježbe izrazili su zadovoljstvo saradnjom regionalnih vatrogasnih jedinica i naglasili da su upravo trening i međusobna komunikacija najbolji vidovi zaštite od požara u regionu.

Ocjenjujući tok i rezultate vježbe, prof dr. Proda Šećerov, naglasio je da su sve uključene službe reagovale brzo i profesionalno te u vrlo kratkom roku provele sve scenarijem predviđene radnje te tako uspješno demonstrirale visok nivo spremnosti i obučenosti za postupanje u eventualnoj stvarnoj situaciji te zahvalio svima na učestovanju u današnjoj vježbi.

Na vježbi su učestvovala 22 vatrogasca iz Crne Gore (Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja I Nikšić) i 30 vatrogasaca iz BiH (Trebinje, Bileća, Gacko, Foča, Čajniče, Konjic, Jablanica, Mostar, Stolac i Ravno).

Ideja za projekat je počela prošle godine. BiH je usaglasila 10 pograničnih mjesta koji će biti osnovni korisnici ovog projekta. Cilj je dobra prekogranična saradnja BiH i Crne Gore u smislu saradnje vatrogasnih jedinica pograničnih gradova.