230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

60 GODINA ALATA - SPEKTAKL U NAJAVI

U prostorijama Gradske administracije večeras je održana Prva sjednica Organizacionog odbora manifestacije "60 godina Gradskog kulturno umjetničkog društva Alat Svislajon Trebinje“ kojom je predsjedavao predsjednik organizacionog odbora, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

151123 alat

Ovo društvo iduće godine obilježava 60 godina postojanja i u tom periodu trajno se ugradilo u kulturni mozaik grada Trebinja, Hercegovine, Republike Srpske, pa i šire. Prema riječima gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića Gradsko kulturno umjetničko društvo Alat Svislajon dostojno je predstavljalo našu tradicionalnu kulturu, često otvarajući vrata za međunarodnu saradnju. Ovo je impoznantan projekat, a jubilej je značajan i za Alat, grad Trebinje i cijelu republiku. "Ja lično i gradska administracija u potpunosti ćemo podržati realizaciju svih planiranih aktivnosti“, kaže gradonačelnik Trebinja.

151123 alat1
"Na vrijeme smo počeli i dugujemo veliku zahvalnost gospodinu Rajku Dimitrijeviću iz KUD „Abrašević“ Kragujevac koji nam je velika podrška. Predviđeno je najprije održavanje jedne svečane izložbe na kojoj ćemo predstaviti retrospektivu rada Kulturno umjetničkog društva Alat Svislajon, planirano je održavanje revije srpskih kostima u Kulturnom centru Trebinje, a na pozornici u centru grada biće održano veče veterana i njihovih prijatelja sa svih prostora pod nazivom "Oni su gradili istoriju“. Tih dana, a sve se događa tokom juna, promovisaćemo i našu monografiju“, kaže predsjednik Skupštine GKUD "Alat Svislajon“ Dejan Tarana.
"Nakon ove tri manifestacije planiramo održavanje, takođe na pozornici na otvorenom koncerta Dječijeg ansambla društva i njihovih gostiju pod nazivom "Oni su naša budućnost“, održaćemo promocije CD-ova naše ženske pjevačke grupe "Nagorkinje“ i muške pjevačke grupe društva koja bi bila održana u amfiteatru Hercegovačke Gračanice na Crkvini, a dan kasnije biće održano "Veče srpske pjesme“ u kome bi učestvovale Pjevačke grupe iz Vojvodine, Republike Srpske, Srbije, Kosova i Crne Gore“, kaže umjetnički rukovodilac GKUD „Alat Svislajon“ Borko Ćorluka.

"Centralni događaj će se upriličiti na dan osnivanja "Alata“. Obećavamo pravi spektakl i po broju izvođača, po režiji, scenariju, scenografiji, svjetlosnim i video efektima. Pored našeg društva u realizaciji ovog programa nastupaće najpoznatija društva sa naših prostora, ali i inostranstva. Prvo ime je svakako Nacionalni ansambl Srbije "Kolo“. Predstaviće se "Abrašević“ iz Kragujevca “Gradinar“ iz Beograda, "Dimitrije Tucović“ iz Beograda, „Semberija“ iz Bijeljine, „Lola“ iz Beograda, ali neka nešto ostane i tajna, posebno iznenađenje za naše sugrađane i brojne goste.

Sve se događa na velikoj bini u centru grada uz vatromet kakav ovaj grad dosada nije doživio“, kaže za Lokoportal predsjednik društva Dragan Mijović.
Ruku na srce obilježavanje 60 godina "Alata“ kao da je već i počelo. U subotu 28. novembra sa početkom u 20 časova biće održan tradicionalni godišnji koncert, a uoči nove godine i koncert najmlađih članova ansambla. I ponovo će sale u Kulturnom centru i sportskoj dvorani biti premale. A nije ni čudo. Stara je istina Alat je Trebinje - Trebinje je Alat.