230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba i panel diskusija u ALU Trebinje

U galerijskom prostoru Akademije likovne umjetnosti u Trebinju je EU info centar u BiH u saradnji sa ovom Akademijom organizovao izložbu umjetničkih radova studenata na temu kulturnog i prirodnog nasljeđa.

151127 izlozba

U pitanju su, prema riječima istoričara umjetnosti Dragana Čihorića koji je i otvorio izložbu, radovi koji su, omeđeni kulturnim i prirodnim nasljeđem, u stvari bazirani na umjetničkom nasljeđu.
“Na umjetničkom je nasljeđu građena cijela jedna modernost, gdje ovo nasljeđe u stvari i jeste dio umjetničkog identiteta našega stvaranja u posljednjih više od stotinu godina”, istakao je Čihorić, objasnivši da su studenti u svojim radovima ponašali na način gdje se pažljivo prepliću različite zone nasljeđivanja – etnografskog i strogo diciplinarnog.
Nakon otvaranja izložbe posjetioci su imali priliku učestvovati u panel diskusiji o podršci Evropske unije Bosni i Hercegovini i saznati koje su koristi i prednosti EU projekata u razvoju bh. zajednica u ovoj oblasti, o čemu je govorio Orlando Fusco, politički savjetnik šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.
Pored njega, u diskusiji su učestvovali i Svjetlana Vuletić, pomoćnik načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djalatnosti iz Opštine Trebinje i Tieri Džubert, stručnjak za održivi razvoj prirodnih potencijala i unapređenja turističke ponude.
Projekat Info centra Evropske unije u BiH obuhvata i akademije likovnih umjetnosti u Banjaluci, Sarajevu i Širokom Brijegu, gdje će u narednom periodu takođe biti predstavljeni radovi svih studenata, na završnoj izložbi u Banjaluci.