230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održan seminar za pomoć u upravljanju projektima

Danas je u Trebinju završen trodnevni seminar na temu "Pristup logičke matrice za identifikaciju i pripremu razvojnih projekata“ koji je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinje.

151127 projekti

Predavanje se provodi u okviru projekta Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća pod nazivom "Jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave i lokalnih razvojnih agencija, kroz osposobljavanje lokalnih timova za pripremu i vođenje razvojnih projekata“ koji je predviđen Programom rada Agencije za 2015. godinu.

Predavač na seminaru bio je Marko Kakuća viši stručni saradnik za lokalni ekonomski razvoj u Republičkoj agenciji za mala i srednja preduzeća Republike Srpske. 

151127 projekti2

Kakuća je istakao da je primarni cilj seminara obuka zaposlenih i jačanje kapaciteta u jedinicama lokalne samouprave i lokalnim razvojnim agencijama iz oblasti identifikacije i pripreme razvojnih projekata u opštinama Berkovići, Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Istočni Mostar i gradu Trebinje. On je rekao da je ovo šesto predavanje na području RS te da je na dosadašnjim predavanjima učestvovalo preko 30 jedinica lokalne uprave, te da je preko 130 zaposlenih prošlo obuku iz oblasti pristupa logičke matrice za identifikaciju i pripremu razvojnih projekata. "Osnovna ideja samog seminara je da zaposleni u lokalnim upravama i lokalnim razvojnim agencijama rade na razvoju projekata i programa koji mogu biti finansirani iz različitih izvora finansiranja, bilo da se radi o domaćim izvorima ili inostranim donacijama. Na ovom trodnevnom seminaru u Trebinju učestvuje 22 učesnika iz 5 lokalnih uprava sa područja istočne Hercegovine, koja rade na razvoju 4 projektne ideje, a nadamo se da će u narednom periodu uz tehničku asistenciju kolega iz Agencije za razvoj malih i zrednjih preduzeća Trebinja uspjeti da projekte kandiduju prema određenim izvorima finansiranja. Projekti se odnose na razvoj poljoprivrede, razvoj turizma i preduslove za razvoj zimskog turizma na području opštine Nevesinje" istakao je Marko Kakuća.

Ranko Biberdžić stručni saradnik za izradu i upravljanje projektima iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća je ovom prilikom istakao dobru saradnju sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća sa opštinskim i gradskim agencijama širom RS, a to se ogleda i danas kroz ovaj seminar, a posebno kroz projekat pod nazivom "Kotor" koji Agencija trenutno realizuje. Biberić je dodao da ovakvi seminari pružaju priliku da se među učesnicima razmjenjuju informacije te izgrađuju zajednički projekti i razne inicijative koje su pokrenute u opštinama istočne Hercegovine.

151127 projekti1