230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski dan slobode medija

Javnom kampanjom "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" koju su danas u Trebinju sproveli članovi Asocijacije srednjoškolaca BiH, u saradnji s Vijećem za štampu u BiH i Omladinskom novinskom asocijacijom BiH obilježen je 3. maj Svjetski dan slobode medija.

160503 slobodamedija

Javna kampanja je pored Trebinja danas održana u još 13 gradova u Bosni i Hercegovini, Banja Luci, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Gacku, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Posušju, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Zenici.

160503 slobodamedija1

Volonteri trebinjskog tima ASuBiH su na info-štandu na trebinjskom korzu upoznali građane sa njihovim pravom da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija, kroz pojašnjenje žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH.
Tokom kampanje je sprovedeno i anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i online medije BiH.
Cilj Javne kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" jeste upoznati i asocirati građane da koriste svoje pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, sve češćim prijetnjama i napadima na novinare i važnosti poštivanja ustavom zagarantovanog prava na slobodu izražavanja.
Od početka 2016. godine Vijeće za štampu u BiH, zabilježilo je 186 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 24 žalbe odnose na komentare posjetilaca internet portala.
Od ukupnog broja žalbi, 50 je riješeno samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.
Uprkos sve većim ugrožavanjima slobode izražavanja i pritisaka na rad medija, veliki broj žalbi riješenih samoregulacijom pokazuje da printani i online mediji u BiH sve više prihvataju samoregulaciju medija.