230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nakon 25 godina u Trebinju svečano obilježen Međunarodni dan vatrogasaca (foto+video)

Vatrogasci u Trebinju, Srpskoj i širom svijeta danas obilježavaju svoj praznik, 4. maj, Međunarodni dan vatrogasaca. 

160504 vatrogasci

Požari, poplave i druge elementarne nepogode - sve su to poslovi koje obavljaju vatrogasci, žrtvujući svoje, a spašavaju tuđe živote i tuđu imovinu.

Zanimanje vatrogasca je izuzetno opasan i human posao, a svima njima u čast 04. maj proglašen je Međunarodnim danom vatrogasaca.
Poslednjih godina u Srpskoj, nakon nekih od nemilih događaja, zaista bi trebalo više da obratimo pažnju na tu profesiju, kao i da se informišemo i obrazujemo, kako bismo znali kako da reagujemo u slučaju požara i drugih opasnosti.

Na Dan vatrogasaca treba se podsjetiti na nesebičan rad vatrogasaca, jer kada svi bježe od požara, oni jure u vatru, spašavajući ljude i njihovu imovinu, izlažući se pri tom životnoj opasnosti. To su ljudi koji dežuraju 24 sata dnevno, tokom cijele godine, i svoje zadatke izvršavaju bez većih poteškoća.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje su nakon pauze od 25 godina svečano obilježili ovaj dan. Na platou bivše trebinjske kasarne građani  su mogli razgledati vatrogasna vozila i opremu, kao i razgovarati sa vatrogascima.

Kruna obilježavanja bio je svečani defile ulicama Trebinja uz svjetlosnu i zvučnu signalizaciju. U defileu su pored trebinjskih vatrogasaca učestvovali i VD Lastva, TVJ Bileća, Vatrogasna jedinica Herceg Novi, VP Konavle, dežurna vozila Manastira Tvrdoš i vozila Šumskog gazdinstva Trebinje.

Nakon defilea upriličeno je svečano postrojavanje i podnošenje izvještaja o stanju u TVJ Trebinje, kao i sigurnosti građana. Komandir TVJ Trebinje Danko Vuković primio je gradonačelnika Slavka Vučurevića i istakao da Trebinjci mogu biti ponosni na svoje vatrogasce. Vuković je izvjestio gradonačelnika da o sigurnosti građana Trebinja 24 sata na dan, 7 dana u nedelji brine 33 vatrogasca. Naglasio je da su trebinjski vatrogasci dobro opremljeni i uvježbani, ali i dodao da da uvijek postoji potreba za dodatnom opremom. 

Svečanost je završena druženjem i ručkom vatrogasaca i gostiju.

160504 danko