230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obavljena hemijska zaštita platana

Pripadnici Vatrogasne jedinice grada Trebinja rano jutros su zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća, sa malim zakašnjenjem, obavili preventivno hemijsko tretiranje stabala platana protiv insekata i gljiva.

160518 prskanje platani pijaca

Sredstva kojim se tretiraju stabla platana, su ekološki prihvatljiva i koriste se u koncentracijama koje nisu štetne po zdravlje ljudi i životinja, saopšteno je iz Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje.

Ovo odjeljenje je zahvalilo svim sugrađanima na razumjevanju, ukoliko je u nekom slučaju došlo do eventualnog prljanja parkiranih vozila i prozora okolnih objekata.

Da podsjetimo, najstariji platani u Trebinju posađeni su za vrijeme austrougarske vlasti 1895. godine na prostoru današnje ljetne bašte hotela "Platani", gdje ih ima 16. Prema najskorijim podacima eksperata najveći platan na području grada Trebinja nalazi se na staroj željezničkoj stanici, u neposrednoj blizini popularnog Ćira.

Bez obzira na starost platana, čiji je vijek oko 200 godina, još se ne razmišlja o zamjeni novim sadnicama. Nakon radova na zaštiti platana, na korzu, pijaci i okolini, ukoliko vremenske priliku budu pogodne, narednih dana hemijski će biti zaštićena i stabla lipe i kestena.