230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

9. Noć muzeja u Trebinju - Stotine Trebinjaca uživalo u novim postavkama

I ovogodišnja Noć muzeja u Trebinju obilovala je bogatim sadržajima, a više stotina Trebinjaca uživalo je u novim postavkama Muzeja Hercegovine u Starom gradu.

160521 muzej

Ovogodišnja manifestacija, koja se već dugih 9 godina održava u gradu na Trebišnjici, počela je izložbom tkanih vunenih prekrivki iz etnološkog fundusa Muzeja Hercegovine pod nazivom „Kroz niti vune pričam ti…“,

Program je obogatila Muška pjevačka grupa "Crkvina“, kojoj će ovo bio prvi javni nastup, kao i ženska pjevačka grupa „Nagorkinje“ i Gradski KUD "Alat“.

Prema riječima Božane Đuzelović višeg kustosa-etnologa, Muzej Hercegovine se u ovoj noći trudi da pokaže nešto novo, a prvenstveno da na ovakvim manifestacijama predstavi kulturno istorijsko naslijeđe koje Muzej ima u svojem fundusu. "Da bi smo opravdali cilj postojanja muzeja, a to je čuvanje sakupljanje i prezentovanje kulturno istorijskog naslijeđa, bez obzira da li se radi o istoriji, etnologiji, arheologiji i drugim društvenim naukama, u večerašnju postavku smo u okviru etnološkog odjeljenja uvrstili tkanene prekrivke - ćilime, gubere i rute. Ova izložba priča priču o našim tkaljama koje su ručno izrađivale prava umjetnička djela, koja danas čine jako važne eksponate kada je u pitanju naše materijalno tradicionalno kulturno-istorijsko naslijeđe", navodi Đuzelović.

U ovoj divnoj noći svi posjetioci su mogli besplatno da uživaju u svim postavkama Muzeja Hercegovine, koje govore u bogatoj i veoma interesantnoj istoriji našeg kraja. 

Muzeji nisu za samo jednu noć

Noć muzeja značajna je u smislu podizanja nivoa svijesti građana o važnosti dolaska na ovakva mjesta, odnosno u svrhu njihove edukacije u ovom kontekstu. Već bi od vrtićke dobi kod djece trebalo stvarati naviku odlaska u muzeje, pozorišta, galerije i druge institucije kulture. Jer, treba i to reći, veliki je broj Trebinjaca koji nikada nisu, a teško i da će, otišli u muzej. Iz tog razloga Noć muzeja je izuzetna akcija. Podsjeća nas na važnost muzeja i galerija. Ali i šalje poruku da muzeji ne bi u godini trebali imati samo jednu "svoju“ noć. Oni bi trebali biti naši svaki dan. Takav odnos prema kulturi čini neku zajednicu civilizovanom i kultivisanom.