230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Rajko Petrov Nogo: Trebinje je naša jedina mediteranska utjeha

Višestruko nagrađivani književnik Rajko Petrov Nogo u književnoj večeri na Trgu pjesnika, promovisao je večeras pred trebinjskom publikom svoja izabrana djela  u 7 tomova.

160621 nogo

U ovaj pravi izdavački podvig udružili su se izdavači iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (Štampar Makarije iz Beograda, Obodsko slovo iz Podgorice i Hercegovina izdavaštvo iz Trebinja) da bi štampali najbolja djela velikog pjesnika. O njegovom književnom stvaralaštvu besjedili su pjesnici Radomir Uljarević i Rajko Tanasijević.

Uljarević je ocijenio da je Nogo danas jedan od najsuptilnijih i najmoćnijih srpskih liričara i po opštoj ocjeni čitalaca i kritike, kazao je Uljarević i dodao da "ovakve svečanosti daju izdavanju poezije neki veći smisao".

"Inspiracija u Trebinju i Jovanu Dučiću je postojana, jer sam ja ovdje bio u sirotištu, odavde sam se i oženio, jer odatle si odakle ti je žena. Obnavljali smo Dučićeve večeri poezije, vraćali Dučića iz porte manastira Libertvil, bio sam u toj delegaciji, vodio sam program na Crkvini... Trebinje je u našoj skraćenoj otadžbini naša jedina mediteranska utjeha, sa ponosom ističe Nogo. "U sedam knjiga i tri izdavača za 70 godina stalo je 17 pjedinačnih naslova. Velika je sreća za pisca da u podmaklom dobi dobije svoja izabrana djela. Vidim da će biti i u Trebinju izložena što mi pričinjava duplu radost", dodaje Rajko Petrov Nogo.