230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

TURISTI LUDI ZA TREBINJEM: Ruski jezik odzvanja u manastirima i vinarijama

Sve se češće u Trebinju čuje ruski jezik. Sa fotoaparatima u rukama, turisti obilaze manastire i vinarije.

160626 tvrdoss

I to ih najviše privlači. Po koji sat izdvoje i za šetnju gradom, i nezaobilaznu kupovinu na pijaci. Dva puta nedeljno turistički vodič Valerij Borisenko grupama iz Ukrajine i Rusije pokazuje znamenitosti grada. O Trebinju je kaže već puno naučio, a kako i ne bi kad je interesovanje turista ogromno.

– Kažem im šta njih interesuje, od čega živi narod, šta mogu da vide oni ovdje u Starom gradu, šta može da kupi na pjaci i slične stvari – rekao je Vitalij Borisenko, turistički vodič iz Rusije.

Iskreni odnosi

A vrata Trebinja Rusima odškrinula je kažu pružena prijateljska ruka i iskreni odnosi. Tu se osećaju kao svoj na svome. Zato i ne čudi što se turisti sve češće raspituju za cenu nekretnina u Hercegovini.

– Mi smo slični narodi. Jezici su nam slični. Toliko reči je isto na srpskom i ruskom. Pravoslavci smo i to je najvažnije. Oduševljava me i što sam ovde naišla na ljude fantastičnog temperamenta, uvek ste spremni na druženje i pomoć. I to je garancija da ćemo se vratiti ovdje – rekla je Olga Kuršunova iz Samare.

Slično misli i njena imenjakinja iz Moskve.

– Volimo ovu predivnu zemlju. Srbe obožavamo. Svi su tako ljubazni, miroljubivi i prijateljski raspoloženi. Zaista se ovde osećamo kao kod kuće – ističe Olga Ivanova.

Za veliku prezentaciju Trebinja u Rusiji spremaju se i u Turističkoj organizaciji. Za koji dan stižu ekipe Ruske nacionalne televizije koje će napraviti promotivne filmove o gradu Dučića i platana, što će dodatno uticati na posete turista u narednim godinama. I brojke iz ove idu u prilog Rusima.

160626 turisti

– Za prvih pet meseci ove godine zabeleženo je 10 odsto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Tu ne računamo svakodnevne jednodnevne izlete kojih je sve više. Opšta je ocena da je ruskih turista sve više u Trebinju – rekao je Žarko Vico iz Turističke organizacije Trebinja. (Izvor: Srbin.info)