230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjci se upoznali sa "Istorijom Republike Srpske"

Povodom velikom praznika Vidovdana večeras je u Trebinju održana promocija knjige "Istorija Republike Srpske", autora istoričara dr Čedomira Antića i profesora Nenada Kecmanovića.

160628 istorijars1

Kako večeras saznajemo, na knjizi čije je izdavač Srpska književna zadruga, radilo je 16 istoričara i drugih naučnika iz Republike Srpske i Srbije. Antić je ovom prilikom istakao da je na knjizi rađeno 14 mjeseci, te da su pripreme trajale dvije godine.

- To je precizno rađeno izdanje, sa 190 fotografija, ilustracija i reporodukcija, te 44 novoizgrađene karte vezane za razne istorijske epohe - objasnio je Antić. On je rekao da su motivi za pisanje ove knjige bili da se isprave ružne neistine o Srbima u Republici Srpskoj, BiH, te da se afirmiše Republika Srpska, izvuče vertikala srpskog naroda od vremena prvog naseljavanja na prostoru koji danas obuhvata Republika Srpska, pa do najnovijeg vremena.

Antić je ukazao na činjenicu da knjiga započinje, ne od datuma stvaranja Republike Srpske, već od Starog vijeka, preko turske vladavine, Austrougarske, Prvog i Drugog svjetskog rata, pa dolazi do prave teme - Republike Srpske.

Autor je večeras izrazio zadovoljstvo što je baš u Trebinju promovisao svoju knjigu, u kojoj se kako je rekao pominju i neke značajne ličnosti iz Trebinja, i izrazio nadu da će ona uz pomoć distributera što prije biti dostupna svim značajnim institucijama, školama, kao i javnosti našeg grada. On je dodao da su autori nastojali da ova knjiga nikome ne učini neprevdu, te da se kreirajući je, nisu vodili niti jednom političkom strujom, čak ni rodoljubljem. "Bio bi srećan ako bi ovo bio početak rada, odnosno da na knjigu bude odgovoreno knjigama, da počne nova grana istoriografije, a to je istorija Republike Srpske", zaključio je Antić.

160628 istorijars

Promociju su organizovali Srpsko Udruženje ”Ћирилица” i Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" iz Trebinja.