230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

JOŠ JEDNA REKORDNA TURISTIČKA GODINA

Prema podacima kojima raspolaže JU Turistička organizacija Grada Trebinja za prvih osam mjeseci 2016. godine u Trebinju je zabilježeno povećanje broja registrovanih noćenja za 24% u odnosu na isti period 2015. godine čime je nastavljeno kontinuirano uvećanje obima turističkog prometa koji se poslijednjih godina bilježi u Trebinju.

160922 turizam

Broj registrovanih noćenja domaćih turista za prvih osam mjeseci 2016. godine veći je za 4% u odnosu na isti period 2015. godine, dok je broj registrovanih noćenja inostranih turista za prvih osam mjeseci veći za 35% u odnosu na isti period 2015. godine.
Od ukupnog broja zabilježenih noćenja za prvih osam mjeseci 2016. godine 30% se odnosi na domaće turiste, dok se 70% odnosi na inostrane turiste.
Najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Turske sa 39%, Srbije sa 18%, Južne Koreje sa 7%, Grčke sa 5%, Crne Gore sa 4%, i Velike Brtitanije sa 3% ukupno zabilježenih inostranih noćenja.
Ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta za prvih osam mjeseci 2016. godine prema prikupljenim podacima iznosi 17%, a Trebinje zaključno sa avgustom mjesecom 2016. godine raspolaže sa 1.302 smještajne jedinice u 7 hotela, 5 motela, 2 hostela, 2 vile, jednom prenoćištu i nekoliko privatnih smještajnih objekata.

160922 turizam 1
Trebinje su kao i predhodnih godina grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a za prvih 8 mjeseci evidentirane su posjete turista iz 72 različite zemlje svijeta koji su najčešće posjećivali i obilazili bogato kulturno istorijsko nalijeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari Grad – Kastel (sa džamijama), Muzej Hercegovine, Perovića (Arslanagića) most. Veliki broj posjeta svojim objektima zabilježili su trebinjski podrumi vina i restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom.
Takođe, podaci pokazuju da se u gotovo svim oblastima pružanja usluga u turizmu direktno ili indirektno u turistički promet uključilo više privrednih subjetaka ili fizičkih lica koji su doprinijeli povećanju međusobne konkurencije, koje je za posljedicu imalo poboljšanje nivoa i kvaliteta pruženih usluga turistima koji su posjetili Trebinje.

Na osnovu iznešenih podataka, a s obzirom na činjenicu da Bosna i Hercegovina na svijetskom tuirističkom tržištu zbog potencijalne opasnosti od terorizma i nestabilnih političkih prilika u zemlji nema zadovoljavajući imidž (mada je stanje iz dana u dan sve bolje) može se zaključiti da je ovo još jedna izuzetna turistička godina, da se turizam u Trebinju rapidno razvija, te da Trebinje spada u red brzo rastućih turističkih destinacija koja svojim rezultatima u velikoj mjeri doprinosi poboljšanju ukupnog entitetskog i republičkog obima turističkog prometa.

U oktobru potpisivanje Protokola o poslovno-tehničkoj saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda

Saradnja koja je početkom godine uspostavljena sa Turističkom organizacijom Beograda, a koja je intezivirana tokom proteklih mjeseci u oktobru bi trebala biti ozvaničena potpisivanjem „Protokola o poslovno-tehničkoj saradnji“ između turističkih organizacija Trebinja i Beograda. Cilj potpisivanja Protokola je razmjena znanja i iskustava u funkcionisanju turističkih organizacija, unapređenje međusobne saradnje u oblasti turizma, propagiranje i promocija turističkih destinacija Trebinja i Beograda, zajednička medijska predstavljanja i marketinški nastupi čime će se stvoriti uslovi za proširenje i učvršćivanje saradnje turističkih subjekata Trebinja i Beograda.