230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nagrađena vizija Trebinjke Andree Vukasović

Veče Trebinjaca je prilika da se sretnu mnogi zanimljivi ljudi. Jedna od njih je mlada Andrea Vukasović, koja se u svom diplomskom radu na banjalučkom Arhitektonskom fakultetu bavila uređenjem dijela Obale Luke Vukalovića.

161205 обала луке вукаловића Za ponuđeno rješenje dobila je nagradu na ovogodišnjem Salonu urbanizma u Sremskoj Mitrovici. Istog dana kada je održano veče Trebinjaca portal E-kapija je objavio intervju sa ovom talentovanom studentkinjom koji u cijelosti prenosimo.

161205 андреа

Bog joj darovao i ljepotu i pamet: Andrea Vukasović
Lijeva obala rijeke Trebišnjice u Trebinju, na potezu do Kamenog mosta do zgrade bivše željezničke stanice, mogla bi da postane omiljeno mjesto za okupljanje i relaksaciju građana i gostiju tog grada. Ovom idejom vodila se mlada arhitektica Andrea Vukasović, koja se u svom diplomskom radu na banjalučkom Arhitektonskom fakultetu bavila uređenjem dijela Obale Luke Vukalovića.

Zona skvera, gradske terase, kajak-kanu kluba, te zona za djecu, sadržaji su koji bi svojom atrakcijom privukli građane i oživjeli ovaj dio obale Trebišnjice. Prema riječima Andree Vukasović, sada studentice prve godine Master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, koncept projekta se zasniva na ideji kreiranja tzv. „scene za gradski život“.

– Pod pojmom „scene“ podrazumijeva se mreža različitih prostora i ambijenata koji bi pospješili javni prostor i javni život grada Trebinja uopšte, s tim da je akcenat bio na projektovanju otvorenih javnih prostora – kaže Vukasović za portal eKapija.obala-luke-vukalovica

Dodaje da je projektom predviđena izgradnja keja uz rijeku i to na dva nivoa.

– Prva promenada je smještena u okviru već postojeće ulice, a druga je projektovana na samom rubu obale, odignuta za jedan metar od nivoa vode. U okviru njih predviđene su pješačka i biciklistička staza, kao i elementi mobilijara u vidu klupa, osvjetljenja i slično.

Ovi sadržaji se kroz Prijedlog uređenja dijela Obale Luke Vukalovića uvezuju kroz četiri funkcionalno i ambijentalno različite zone. Kako objašnjava naša sagovornica, zona skvera je namijenjena za različite vrste društvenog okupljajnja, dok je u svakodnevici to prostor predaha i relaksacije.

Dalje, zona gradske terase je prostor ljetne scene. Na njoj se mogu odvijati filmske projekcije, odigravati predstave i različiti performansi.

– S druge strane, budući da se sa ove tzv. terase pružaju krasne vizure ka jednom od simbola grada Trebinja – Starom gradu, i kućama u vidu vertikalnog ruba koje se ogledaju u vodi, ovo je i mjesto kontemplacije i susreta sa duhom minulog vremena – kaže Vukasović.

Tu je i zona kajak-kanu kluba sa gledalištem namijenjena prvenstveno sportsko-rekreativnim sadržajima. Autorka projekta objašnjava da je u okviru te zone projektovan mol kao pristanište za kajake i čamce, ali i gledalište sa koga se mogu pratiti dešavanja poput takmičenja za sportove na vodi.

– Cijeli ovaj prostor funkcioniše i kao ljetna plaža. Ispred gledališta je projektovana plitka vodena površina, koja služi za rashlađivanje u vrelim ljetnim mjesecima. Na rubu ove zone smještene su javne sanitarije i garderobe, kao i lounge bar sa krasnim vizurama ka rijeci i gradu.

Četvrta zona ispred zgrade bivše željezničke stanice je prostor predviđen za dječiju igru i rekreaciju.

– Najatraktivniji dio ove zone su fontane u vidu prskalica, pa je ovo mjesto wet play-a, odnosno dječije igre koja uključuje element vode – navodi Andrea Vukasović.

Kako kaže, prilikom projektovanja naročito se vodilo računa da svaka promjena bude suptilna i da ne naruši postojeći duh i kvalitet mjesta.

– Sve intervencije koje su predviđene, bilo da je riječ o izmjenema već postojećih struktura ili o kreiranju novih, uklapaju se u postojeću arhitekturu grada i principe gradnje koji na ovom prostoru postoje oduvijek. Autohtoni materijali za ovo podneblje su kamen i drvo, pa su oni predviđeni i u ovom projektu.

161205 obala luke vukalovica

Budući da sada Obala Luke Vukalovića gotovo nema sadržaja, Vukasović kaže da bi najveća promjena bila upravo njeno aktiviranje.

– To bi dalo povoda građanima da se zadrže na obali i tu provedu veći dio slobodnog vremena. Svjedoci smo da je sfera javnog života u gradovima generalno izgubila na svojoj snazi. S jedne strane ljudi imaju malo slobodnog vremena, a s druge ne postoje adekvatni javni prostori koji bi ljudima bili dovoljno atraktivni da se u njima zadrže. Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta jeste obogatiti javni gradski prostor Trebinja.

Upravo zbog te suptilnosti i promjena koje nisu drastične, ovakav projekat je krajnje realan i izvodljiv za naše uslove, kaže sagovornica eKapije.

– Osim toga, projektovanje po principu zona i njihovog međusobnog povezivanja, omogućilo bi faznu gradnju što je svakako značajno prilikom realizacije ovakvih projekata.

Andrea Vukasović je za Prijedlog uređenja dijela Obale Luke Vukalovića u Trebinju dobila i nagradu na ovogodišnjem Salonu urbanizma u Sremskoj Mitrovici. Rad je prijavila zajedno sa mentorkom doc. dr Malinom Čvoro u kategoriji studentskih radova.

161205 obala luke vukalovica 5

– U toj kategoriji na izložbi su predstavljena ukupno 32 rada, a dodijeljeno 11 nagrada. Jedna od nagrada dodijeljena je i mom radu. Iako je cilj bio napraviti urbanističku studiju i ispitati mogućnosti transformacije dijela obale Trebišnjice za potrebe studentskog zadatka, izbor rada i dodjela nagrade dosta govore o njegovom potencijalu.

Kaže da u Trebinju posljednjih godina vlada trend uređenja riječnih obala i izgradnje kejeva, u odnosu na druge gradove RS, te se i ovaj projekat nadovezuje na već postojeći trend. S obzirom na pozitivne kritike rada, Vukasović se nada da će njena vizija skrenuti pažnju i probuditi interesovanje zajednice.

Ukoliko bi došlo do realizacije projeka, korist bi imali ne samo građani nego i turisti.

– Ne smije se zaboraviti i činjenica da je Trebinje jedan od najljepših gradova Bosne i Hercegovine, te da je u posljednje vrijeme postao izuzetno atraktivna turistička destinacija. Realizacijom jednog ovakvog projekta, grad bi dodatno dobio na atraktivnosti, te privukao veći broj turista. Samim tim, u dugoročnom smislu, grad bi imao dodatne beneficije – poručuje autorka ovog projekta.

Vedrana Džudža/ E kapija