230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Slow Food Trebinje obilježava Dan Majke Zemlje

Slow Food Zajednice hrane slave Dan Majke Zemlje širom svijeta. Od Angole do Kine, od Poljske do Venecuele.

161209 slow food


Svake godine na godišnjicu Slow Food-a, 10 decembra, globalna mreža Slow Food-a proslavlja Dan Majke Zemlje – dan kada se promoviše domaća ishrana, poljoprivredni biodiverzitet i održiva proizvodnja hrane.
Karlo Petrini, predsjednik Slow Food-a: "U svakom kutku svijeta slavimo biodiverzitet i izvanredan rad koji Terra Madre zajednice odrađuju na svim kontinentima. Rad koji brine za slabe i siromašne, rad koji brani naše poljoprivredno nasljeđe. Rad koji je godinama rastao zahvaljujući izuzetnim naporima Terra Madre mreže. Dan Majke Zemlje je proslava različitosti, to je proslava naše filozofije, dobre, čiste i poštene hrane. Ovogodišnji Dan Majke Zemlje posebnu pažnju skreće na prvu međunarodnu Slow Food kampanju prikupljanja sredstava "Voli zemlju, brani budućnost“ nedavno pokrenutu kako bi se prikupila sredstva za Slow Food. "Voli zemlju, brani budućnost“ kampanja je naša metoda samofinansiranja. To je ono što će nam omogućiti da budemo slobodni, da imamo svoje ideje, da ih podržavamo i širimopo svijetu ", kaže Karlo Petrini.

A Slow Food Trebinje je ove godine odlučio da Dan Majke Zemlje obilježi na trebinjskoj pijaci zajedno sa malim proizvođačima lokalnih proizvoda.

Posjetiocima našeg štanda ćemo prenijeti poruke važnosti očuvanja različitosti lokalne hrane, zašto je važno da jedemo sezonsku hranu kao i o potrebi da pomognemo male proizvođače kroz kampanju "Voli zemlju, brani budućnost" .

Slow Food je neprofitna, eko-gastronomska organizacija koja radi na promociji hrane koja je dobra za one koji je proizvode i za samu planetu. Slow Food uključuje preko milion aktivista, chefova, eksperata, mladih, farmera, ribolovaca i akademika u preko 160 zemalja. Među njima, oko 100.000 članova Slow Food-a je vezano za 1,500 lokalnih Slow Food Zajednica širom svijeta koji doprinose kroz svoje članstvo, kao i putem događaja i kampanja koje organizuju. Kao dio mreže, više od 2,400 Terra Madre Zajednica hrane širom svijeta se bavi na nivou malih poljoprivrednih proizvđjača održivom proizvodnjom kvalitetne hrane.

Posjetite nas u subotu 10.12.2016. od 10-14h na našem štandu na pijaci!