230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kroz prizmu turističkog vodiča: Zašto je grad Trebinje i regija Hercegovina - neotkriveni dragulj Mediterana

Ako povučete taj Mediteranski meridijan, preko Provance u Francuskoj, Toskane u Italiji doćićete do Hercegovine.

170516 лавандасмиље


Provansa, poznata po poljima lavande, Toskana po vinima, a Hercegovina još uvjek neotkrivena, nedovoljno istražena i jednom i drugom. Ono što su polja lavande u Provansi, to su polja smilja u Hercegovni i ne samo to, mnogi danas prepoznaju Hercegovinu kao prirodni herbarijum (Herbegovinu), prostor na kome rastu na desetine različitih vrsta ljekovitog i aromatičnog bilj , ne samo da rastu iz zemlje, nego niču iz kamena. Tu su na primjer medonosne biljke kao žalfija (kadulja) i vrijesak sa kojih pčele sakupljaju nektar i prave Hercegovački med vrhunske boje, ukusa i mirisa.

Treba li uopšte spomiljati zašto je meso jagnjeće, teleće, kozje tako ukusno, bilo ono pečeno na ražnju ili skuvano (lešo), pa upravo što se stoka napasa po hercegovačkim dolinama i planinamа prepuno ljekovitog i aromatičnog bilja.

Postoji anegdota od prije nekoliko godina kada su neki turisti oduševljeni pečenjem pitali konоbara, šta je ovo ovako ukusno, a on im odgovorio ble-ble, prššš aludirajući na jagnje. A tek hercegovački sirevi iz kace, mješine ili sir škripavac koji vam škripuće pod zubima dok ga jedete, i uz vino, pršutu i masline – uživate!

U svijetu postoji nekoliko poznatih vinskih turističkih destinacija čuvena Napa Vally u Kalifroniji, Bordo u Francuskoj i druge, ali samo jedna i jedina vinska regija ima - vina u svom imenu! Pogađate to je Hercegovina - zemlja vina.

170516 винопршутсир

Srednjovjekovni vladar Stefan (Stjepan) Vukčić - Kosača oženivši bavarsku princezu Ceciliju od njemačkog - austriskog kralja Fridriha III dobi titulu Herzog (Vojvoda) i tako nastade Herzogland. Sa obzirom da je Heceg bio poznat po svom egoističkom vladanju i kao ljubitelj vina nastade Hercegovina i taj naziv zadrža do današnjih dana. Kad je jedan Hercegovački gasterbajter išao na rad u Njemačku, carinik na granici ga upita: Odakle dolazite gospodine? A on mu odgovori iz najužnije njemačke pokrajine Herzogland (Hercegovine).

Duvan “Hercegovina flor” poznat kao Staljinov izbor

Ništa manji kult od Staljinovih brkova nije imala ni njegova lula, ali je malo poznato šta je on stavljao u nju. Njegov izbor bio je duvan poznati kao "Hercegovina Flor“ ili "Staljinov izbor“. Ovaj duvan nije bio običan, jer se pojavljivao u pakovanju kao cigarete. Staljin bi uzeo dvije cigarete iz kutije, sjeckao i stavljao u svoju lulu. Običan duvan u to vrijeme u SSSR-u bio je jeftin i blagog ukusa, a ovaj koji je on pušio rastao je u Hercegovini, a zatim se isporučivao u duvanski kombinat u Moskvu. Bio je bogate arome i jakog ukusa. To je bila sorta duvana poznata kao "Visoki Hercegovac“ , omiljen od strane sovjetske elite i buržoazije, a među njima poznatog sovjetskog kompozitora Majakovskog. Uz propagiranje Staljina kao "crnog diktatora“ i Hercegovina Flor u Rusiji pada u zaborav.

170516 херцеговина цигаре

U Hercegovini još možete naći dobar duvan poznat kao “Hercegovačka škija“ u Ljubinju, gdje se i danas duvan proizvodi, suši i čuva na tradicionalan način.

Autor: Marko Ćapin - www.trebinjetravelguide.com