230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dubrovnik: Tako blizu, a tako daleko!

Dubrovnik je danas bio domaćin jednodnevnog seminara o prekograničnoj saradnji na razvoju održivog turizma, na kojem je otvorena jedna nova strana saradnje između gradova Trebinja i Dubrovnika.

120420-djubrovn

Teme skupa bile su prekogranični razvoj turizma s ciljem podsticanja trgovine i lokalnog poslovanja, povećanje regionalne saradnje i partnerstva u turističkoj industriji, te jačanje dijaloga između turističkih agencija i lokalnih vlasti.

120420-dubrovnik_saradnja_vatrogasci_018

Ovo je prva zvanična posjeta predstavnika Trebinja Dubrovniku po završetku rata.

Gradonačelnici Trebinja Dobroslav Ćuk i Dubrovnika Andro Vlahušić ocijenili su da je njihov današnji sastanak u Dubrovniku istorijski i poručili da je to samo prvi korak u budućim zajedničkim projektima dva susjedna grada.

120420-dubrovnik_saradnja_vatrogasci_055

Prilikom zvaničnog otvaranja seminara prisutnima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, načelnik opštine Trebinje, dr Dobroslav Ćuk, ambasador SAD-a u Hrvatskoj James Foley, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon i koordinator UNDP-a Louisa Vinton.

120420-dubrovnik_saradnja_vatrogasci_044

U direktom obraćanju gradonačelniku Dubrovnika, načelnik opštine Trebinje je rekao: - Neophodno je da danas javnosti, tj. građanima Trebinja i Dubrovnika, ovim seminarom pošaljemo jednu pozitivnu poruku. Naša namjera nije da diramo u rane koje još uvijek bole, već da ih sa osjećanjem žaljenja, razumjevanjem, otvorenošću i spremnošću za dialog i saradnju zauvijek zacijelimo. Kao načelnik opštine Trebinje sa svojim sugrađanima duboko i iskreno žalim, zbog svega što nam se dogodilo i zbog svake nedužne žrtve, i svake štete, pa i one najmanje. Vjerujemo da i vas ispunjavaju ista osjećanja i da je došao trenutak kada smo zaista spremni da zajedno zažalimo nad onim što se dogodilo i da poželimo da se nešto slično više nikada ne ponovi i da oprostimo jedni drugima, hrišćanski, kako su nas nedavno o tome poučili i episkom Zahumsko-hercegovački i primorski, i biskup dubrovački". 

Nakon zvaničnog otvaranja održana je kratka press konferencija na kojoj su na pitanja novinara odgovarali čelnici ova dva grada.

Gradonačelnik Dubrovnika je u svom izlaganju bio veoma rezervisan i nekorektan prema novinarima iz Trebinja, te rekao da cijeni sve ono što je Ćuk rekao, ali nije htio govoriti o žrtvama sa područja opštine Trebinje, niti odgovarati na slična pitanja.

Na pitanje hoće li on takođe izraziti žaljenje zbog žrtava na području opštine Trebinje, Vlahušić je rekao NE, na takav način ne, jer situacija nije ista, te je istakao da još uvijek u gradu Dubrovniku na neki način postoji želja za osvetom i da najobičnije kajanje za nas nije dovoljno.

120420-dubrovnik_saradnja_vatrogasci_074

Seminar o saradnji na razvoju održivog turizma održan je u hotelu Ekscelsior u organizaciji ambasada SAD-a i UNDP-a.

Seminaru su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Trebinje, predstavnici turističkih agencija, kao i vinarija iz Trebinja.

120420-dubrovnik_saradnja_vatrogasci_024