230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Javno nezadovoljstvo trebinjskih amputiraca zbog načina revizije RVI

U prostorijama Udruženja amputiraca Trebinje, danas je  održano jednočasovno javno okupljanje amputiraca, ratnih vojnih invalida koji su još jednom iskazali nezadovoljstvo na donošenje novog Pravilnika o ocjenjivanju invalidnosti vojnih invalida iz člana 131. Zakona o pravima boraca, kao i Pravilnika na ortopedska pomagala.

120622-amputirci

U saopštenju za javnost se navodi:

Nezadovoljstvo amputiraca, ratnih vojnih invalida je „prelilo čašu" donošenjem novih Pravilnika o ocjeni invalidnosti i ortopedskim pomagalima, a pri tome ne uvažavajući primjedbe onih na koje se Pravilnik i odnosi, tj. nas amputirce.

O radu tkz. ljekarskih komisija i njihovom odnosu i poštovanju prema ratnom vojnom invalidu, suvišno je i govoriti. Svjedoci smo jedne sramne revizije, gdje se invalidi iz Hercegovine tj. od Nevesinja do Trebinja trpaju u autobuse i odvode u Foču (kao na jamu 1941.) na reviziju, gdje nemaju pravo glasa i gdje ocjena invalidnosti traje u prosjeku 1 minut i 37 sekundi.

Zahtjevamo, da se u novom Pravilniku o ocjeni invalidnosti izmjeni član 13. i jasno istakne da ljekarska komisija mora saopštiti svoje mišljenje pregledanom licu odmah po izvršenom vještačenju. Takođe zahtjevamo da u komisiji mora da učestvuje i predstavnik Boračke Organizacije Republike Srpske.

U ocjenu invalidnosti uključiti i posljedice amputacije

Tražimo da određena oboljenja i oštećenja koja su posljedica amputacije budu ugrađena u ocjenske tačke novih Pravilnika.

Tražimo od nadležnog ministarstva da građanima Republike Srpske i amputircima iznese razloge zbog kojih amputircima ne žele da priznaju oštećenja organizma koja su posljedica ampuitacije, a to su: naruženost, nepodesan bataljak za protetisanje, fantomski bol i oboljenje parnog organa. Navedena oboljenja su evidentna i nije nam jasno zašto nam se to osporava. Tražimo i zahtjevamo da se član 5. Pravilnika (naruženost) primjenjuje i na muškarce jer se do sada naruženost nije ocjenjivala.

Nećemo dozvoliti da nam službenici ministarstva i samo ministarstvo, narušavaju integritet i samim tim produbljuju našu traumu koju smo doživjeli sa amputacijom.

Dana 18. juna 2012. godine ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite održalo je sastanak sa predstavnicima Organizacije Udas i sa predstavnicima ljekarskih komisija. Mišljenja ljekara po navedenim pitanjima bila su različita. Amputirci nikada neće dozvoliti da medicinari i pravnici rješavaju našu sudbinu bez nas, jer smo mi u Republiku Srpsku ugradili dijelove tijela i najbolje znamo kako je živjeti bez dijela tijela.

U slučaju da Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite ne prihvati činjenice i naše prijedloge, amputirci u cijeloj Republici Srpskoj će izraziti javno nezadovoljstvo putem protesta, a koji se neće implementirati putem blokiranja saobraćajnica, štrajka glađu,itd. već blokadom zgrade vlade i nadležnog ministarstva.

(UDRUŽENJE AMPUTIRACA TREBINJE – UAT)