230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjka Marija Pikić glumi u filmu "Djeca" koji otvara 18. Sarajevo Film Festival

Trebinjka Marija Pikić će glumiti na 18. Sarajevo Film Festivalu, u filmu DJECA koji će u petak, 6. jula paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej svečano otvoriti ovaj Festival. 

Riječ je o ostvarenju koje će svjetsku premijeru doživjeti na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard.

Film govori o Rahimi (23) i Nedimu (13), ratnoj siročadi. Oni žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji u kojem su poremećene sve vrijednosti, pa i odnos prema djeci onih koji su dali život za slobodu grada. Rahima, nakon kriminogenog tinejdžerskog doba nalazi smisao života u vjeri Islamu i nada se da će njen mlađi brat krenuti istim stopama. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će inicirati da Rahima otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu DJECA tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

Sarajevo Film Festival, kao najznačajniji promotor bh. kinematografije, uvijek sa velikim zadovoljstvom koristi priliku da svoja izdanja otvori domaćim filmom.

Ovo je, inače, drugi igrani film Aide Begić kojim Sarajevo Film Festival otvara još jedno izdanje. Podsjećamo, 2008. godine 14. Sarajevo Film Festival otvoren je prvim dugometražnim igranim filmom ove bh. rediteljke, SNIJEG koji je nagrađen Grand Prixom Semaine de la Critique Cannes Film Festivala.

DJECA

Bosna i Hercegovina, Njemačka, Francuska, Turska, 2012.
FILM HOUSE, ROHFILM, LES FILMS DE L'APRES MIDI, KAPLAN FILM
SCENARIJ I REŽIJA Aida Begić

ULOGE

Marija Pikić, Ismir Gagula, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, Bojan Navojec, Staša Dukić, Aleksandar Seksan, Velibor Topić, Mirela Lambić, Sadžida Šetić, Mario Knezović, Vedran Đekić, Sanela Pepeljak, Semir Krivić, Mehmed Porča, Adnan Omerović, Ravijojla Lešić, Vedrana Seksan.
PRODUCENTICA Aida Begić
KOPRODUCENTI Benny Drechsel, Karsten Stoter, Francois d'Artemare, Semih Kaplanoglu
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Erol Zubčević
MONTAŽA Miralem S. Zubčević
SCENOGRAFIJA Sanda Popovac
DIZAJN ZVUKA Igor Čamo
KOSTIMOGRAF Sanja Džeba
ŠMINKA I MASKA Jana Schulze

Sinopsis:
Rahima (23) i Nedim (13) su ratna siročad. Žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji u kojem su poremećene sve vrijednosti, pa i odnos prema djeci onih koji su dali život za slobodu grada. Rahima, nakon kriminogenog tinejdžerskog doba nalazi smisao života u vjeri Islamu i nada se da će njen mlađi brat krenuti istim stopama. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će inicirati da Rahima otkrije da njen brat vodi dvostruki život. (sff.ba)