170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

210601 kodnonana baner copy
 
 
 
 

Potrošači u RS mijenjaju navike - Raste potražnja za domaćim artiklima

Situacija koju je prouzrokovala pojava novog virusa korona u Srpskoj uticala je na pad prometa u trgovinama, ali je istovremeno narasla potražnja za domaćim proizvodima zahvaljujući potrošačima koji su poslušali savjete privrednika.

200520 kasa

Mjesec i po od pokretanja kampanje "Kupujmo domaće!" iz Privredne komore Srpske ne kriju zadovoljstvo, te najavljuju da će ovu aktivnost nastaviti i ubuduće.

- Kampanja "Kupujmo domaće!", koju realizujemo u okviru projekta promocije domaćeg "Naše je bolje", naišla je na izuzetno pozitivan odjek u javnosti - od institucija, preko preduzeća, medija i javnih ličnosti pa do potrošača - rekao je za Nezavisne novine Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Podsjeća da se nalazimo u specifičnoj situaciji, prouzrokovanoj širenjem novog virusa korona, pa je zbog toga, kako je već naglašavano, sada više nego ikad važno da se okrenemo vlastitoj privredi i svi damo podršku domaćoj proizvodnji.

- Prema informacijama koje imamo od najvećih tržnih centara u Srpskoj, a većina ih je već označila police sa domaćim proizvodima, u ovom periodu su se, zbog specifične situacije, i kupovne navike promijenile, pa su se potrošači najviše okrenuli na kupovinu robe široke potrošnje - naglasio je Blagojević.

Dodao je da, prema reakcijama koje dobijaju, potrošači sada imaju mnogo više interesovanja za domaće proizvode, nego što je to bilo ranije.

- Sigurno je da je došlo i do promjene odnosa potrošača prema domaćim proizvodima, u smislu da se oni sada više interesuju koji su to domaći proizvodi, a samim tim se i više odlučuju za njihovu kupovinu - rekao je Blagojević.

Aleksandaru Tomiću, predsjedniku Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS, nedavno je u trgovini ponuđen krompir koji je proizveden - u Indoneziji.

- Rekao sam trgovkinji: 'Molim Vas, vratite to tamo u košaru, ja to ne mogu da uzmem" - priča Tomić za Nezavisne, kojem je neshvatljivo da nam prodaju krompir iz Azije, dok mi imamo izuzetno kvalitetan domaći.

Nadležne institucije bi, dodaje, trebalo da ograniče uvoz u vrijeme kada kod nas stiže sezonsko voće i povrće.

- Ne mogu da shvatim da nam bijeli luk dolazi iz Kine! Potrošačima poručujem da uzimaju i traže isključivo domaće. Samim tim činom štite svoje zdravlje, ali i domaću privredu - rekao je Tomić.

Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, takođe ističe da je izuzetno bitno da se svi pri kupovini okrenemo domaćim proizvodima.

- Domaće proizvode treba da nastavimo kupovati i kasnije, a ne samo sad u ovoj situaciji. Ima li smisla kupovati, recimo, onolike količine vode iz uvoza? Kada je kvalitet u pitanju, naši proizvodi ne zaostaju u odnosu na one koji se uvoze - naglasio je Petrović.

Značaj kupovine domaćeg

- jačamo naša privredna društva
- zadržavamo postojeća radna mjesta
- otvaramo nova radna mjesta
- izdvajamo više novca za penzije, bolnice, škole

(Izvor: Ekapija)