181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210101 galiija baner gore

170901 best baner
 
 
 
 

Odlična vest iz Bajine Bašte: Najbolja žurka na Balkanu biće održana po planu

Iako je održavanje svih letnjih manifestacija bilo neizvesno, usled pandemije koronavirusa, ljubitelji najbolje žurke na otvorenom na Balkanu nemaju razloga za brigu, jer čuvena Drinska regata biće održana po planu.

200605 regata

"Drinska regata biće održana kao i svake godine, krajem jula. To je manifestacija na otvorenom i nema razloga da bude otkazana. Biće ispoštovane sve epidemiološke mere, koje bude preporučila struka, kako bi regata prošla u najboljem mogućem redu. Do održavanja ćemo regulisati sve detalje. Cela opština živi za ovu manifetaciju. Svi će kao i inače, biti maksimalno posvećeni i uključeni u njenu organizaciju", izjavio je za Rinu predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.

Drinska regata svake godine okupi preko 30.000 ljudi iz zemlje i inostranstva, a ove sezone očekuje se još veći broj domaćih gostiju, zbog novonastale situacije.

"To je svojevrsni brend naše opštine i nešto po čemu nas prepoznaju u celom svetu. Uz planinu Taru, reka Drina je naš najveći turistički potencijal. Iz godine u godinu, sve je veći broj posetilaca koji se odlučuju da ceo, ili deo svog odmora provedu upravo na teritoriji Bajine Bašte“, naglasio je Filipović.

Turistička ponuda ove opštine sve je bogatija, pa je broj noćenja porastao na pola miliona. Jedan od prepoznatljivih simbola svakako je i kućica na Drini, čija fotografija je obišla čitav svet.

"Kućica na Drini je od kolibe za odmor postala svetski hit, a svoju popularnost stekla je zahvaljujući mađarskom fotografu Ireni Beker, koja je učestvovajući na foto-safariju uhvatila odličan kadar, fenomenalno svetlo i najlepšu sliku sa Drine poslala u svet. Njena slika nastala je u oktobru 2011. godine, prvo je na svetskoj mreži Nacionalne geografije bila proglašena za sliku dana, a zatim i za fotografiju meseca avgusta. Od tog trenutka nastaje magija, fotografija kućice na Drini obišla je čitav svet i doživela popularnost neslućenih razmera, a Bajina Bašta postala atraktivna turistička destinacija“, rekao je Boriša Čolić iz NP Tara.

Nezaobilazna tačka i sve interesantnije domaćim turistima je i Zaovinsko jezero, koje ovog proleća beleži rekordnu posetu. Vrlo je popularno kod ronilaca, koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca, jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba. Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare, a na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta.