230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Patike koje nikad nećete posjedovati stižu sledeće godine

Švajcarska kompanija On, poznata po inovacijama u obući, sada najavljuje nešto potpuno drugačije – patike za trčanje Cyclon za koje će zainteresovani plaćati mesečnu pretplatu od 35 švajcarskih franaka.

201003 patike

Vek patika procenjen je na 250 milja upotrebe nakon čega se vraćaju kompaniji koja će ih iskoristiti za pravljenje novog para. Nema otpada, a pretplata omogućuje korisnicima da stalno dobijaju najbolju tehnologiju koja dolazi iz laboratorija. Nešto poput Netfliksa, samo za patike.

Kompanija je uverena da ima dovoljno mušterija koje će prihvatiti cirkularni model poslovanja iskazan maksimom „posedovanje usluge umesto proizvoda“. Zato novi proizvod i reklamira rečima „patike koje nikada nećete posedovati“ i „posedujte trčanje umesto patika“.

Za sada se zna da par ima samo 200 grama, da će se praviti u beloj boji i imaće gazište od pene. Patike se prave od 100% reciklabilnog materijala, korišćenjem tehnologije koja ranije nije upotrebljavana, pa je potrebno vreme da se procedura razvije kako bi se zadovoljila održivost, ali i obezbedilo da performanse proizvoda nisu ugrožene. U kompaniji očekuju da će novi proizvod na tržištu biti dostupan na jesen sledeće godine, ali već sada pozivaju zainteresovane da rezervišu svoj par. (Cirkularnaekonomija.org)