230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Danas se širom svijeta obilježava se „Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“.

201115 dannesreca

Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu novembru od 2005. godine kada je u formi Rezolucije usvojen na Generalnoj skupštini UN-a, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

U Bosni i Hercegovini u protekloj 2019. godini dogodilo se ukupno 34.519 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 261 lice, dok je 10.291 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede. Navedeni podaci govore da su se na području BiH tokom 2019. godine svakog dana događale u prosjeku 94 saobraćajne nezgode, od čega je 20 nezgoda bilo sa poginulim i povrijeđenim licima. Iako je u odnosu na prethodnu godinu evidnetiran manji broj nezgoda to nažalost nije dovelo do smanjenja broja teže povrijeđenih kojih je bilo 1% više nego 2018. godine.

Na globalnom nivou, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u saobraćajnim nezgodama svake godine smrtno strada oko 1,35 miliona ljudi.

Prema podacima Međunarodnog programa za procjenu cesta zbog posljedica saobraćajnih nezgoda svakog dana u prosjeku 56 osoba postaju kvadriplegičari, 161 osobi bude amputiran ekstremitet, 932 osobe dožive teške povrede mozga, a 20.865 lica pretrpi neku vrstu frakture. Dnevno 102.835 lica, uglavnom mladih osoba, smrtno strada ili zadobije doživotne posljedice.

Gore navedeni podaci i ljudske priče nas podsjećaju na potrebu da poboljšamo sigurnosne sisteme koje će spriječiti saobraćajne nezgode i ljudske traume. Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda pridajemo važnost surovoj stvarnosti posljedica saobraćajnih nesreća.

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda će biti obilježen pod sloganom „Prvi na mjestu nezgode“ u okviru kojeg se odaje priznanje nesebičnim muškarcima i ženama koji spašavaju, zbrinjavaju i podržavaju žrtve saobraćajnih nesreća. Takva svakodnevna izloženost neizbježno utiče na ove hrabre junake koji trebaju, ali često ne dobivaju, punu podršku društva.

Pored toga, ovaj dan će se obilježiti putem kampanja u cijelom svijetu, koje imaju za cilj podizanje svijesti o značaju rada hitnih službi, zagovaranje snažnije podrške žrtvama saobraćajnih nezgoda i njihovim porodicama, ukazivanje na brojne zakonske slabosti kada je riječ o odgovornosti krivaca za saobraćajne nezgode sa smrtnim posljedicama i teškim ozljedama, i poboljšanje prevencije saobraćajnih nezgoda i sigurnosti učesnika u saobraćaju.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se sjećanjem na stradale i teško povrijeđene u saobraćajnim nezgodama.