230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Pojedinac može učiniti mnogo sam, ali udruženi mogu mnogo više!

Ukoliko ste osoba koja radi ili želi da radi na poboljšanju uslova života u svojoj zajednici, a imate još najmanje dva istomišljenika, obratite pažnju na program i konkurs "Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!" koji je pokrenula Trag fondacija, uz podršku fondacije C.S. Mott i Porticus fondacije sa ciljem osnivanja lokalnih fondacija u Bosni i Hercegovini.

201209 trag fondacija

Ovaj program je prilika da možda prvi put prepoznate svoju neformalnu grupu, da se okupite i spojite svoje ideje sa onima koji imaju sredstva da ih sprovedu u djelo, i to baš tu – u vašem okruženju!

● Prvi korak ka ostvarenju cilja jeste uspostavljanje fondacije koja će dati doprinos razvoju vaše zajednice na način i u područjima gdje vi mislite da je u datom trenutku najpotrebnije.

Pitate se zašto Lokalna fondacija?

Odgovori su jednostavni:

- djeluje lokalno i nezavisno

- obuhvata grad, opštinu, regiju

- prikuplja sredstva u zajednici i podržava različite inicijative iz zajednice

- predstavlja mjesto susreta, povezuje ljude, motiviše na akciju, promoviše solidarnost.

Program "FONDACIJA NAŠEG KRAJA - ZAJEDNICA SE PITA!" osmišljen je kao inkubator za lokalne fondacije, koji će vam pružiti informacije, mentorstvo, poznanstva, a nakon samostalno prikupljenog prvog fonda i dodatna finansijska sredstva potrebna za osnivanje i dugoročnu podršku inicijativama vašeg kraja.

Znamo da nije jednostavno osnovati fondaciju, ali kad imate podršku onda je mnogo lakše. Osvrnite se u prostoru, u zajednici u kojoj živite i primjetiti ćete da postoje resursi koji život mogu učiniti boljim. Ti resursi mogu biti novac, roba, prostor, znanje, kontakti ili slobodno vrijeme koje će vam preduzeća i pojedinci donirati.

Pojedinac može učiniti mnogo sam, ali udruženi mogu mnogo više! Zato Trag fondacija traga za neformalnim grupama od najmanje troje ljudi koji žive u istoj zajednici i spremni su da zajedno rade na osnivanju lokalne fondacije. Tuzlanski kanton već ima fondaciju – sada tražimo entuzijaste iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine! Zašto?

Lokalne fondacije su se pokazale kao ključni pokretač promjena u zajednici, jer pokreću, inspirišu i osnažuju građane da se udruže i poboljšaju svoje neposredno okruženje. Postoje u cijelom svijetu i svakodnevno rade na prikupljanju sredstava od pojedinaca i kompanija u svojim zajednicama, kako bi tim sredstvima, uz energiju i znanje, podržale svoje sugrađane i njihove inicijative u njihovim zalaganjima da svijet učine boljim za sve.

U jeku pandemije i borbe protiv virusne infekcije COVID-19 lokalne fondacije u mnogim zemljama su odigrale ključnu ulogu u adresiranju efekata pandemije. Fondacija tuzlanske zajednice je već dokazala da može napraviti promjene na bolje u BiH, gdje mjesecima sprovodi kampanju "Solidarno protiv korona virusa", kojom se prikupljaju sredstva za neophodnu opremu za medicinske radnike, sredstva za online školovanje socijalno ugroženih učenika i druge potrepštine za porodice koje su se našle na rubu egzistencije.

Lokalne fondacije iz Rumunije su, zajedničkim snagama prikupile gotovo dva (2) miliona eura za nabavku medicinske i zaštitne opreme, kao i socio-ekonomsku podršku građanima pogođenim krizom. Trag fondacija je podržala Fondaciju Front iz Novog Pazara (Srbija) da razvije online platformu koja koordiniše donatore oko prioritetnih potreba zajednice. Kroz ovu platformu je, u veoma kratkom roku, regrutovano više od 100 volontera i prikupljeno 80.000 eura koji su brzo usmjereni na rješavanje urgentnih pitanja.

Ovo su činjenice koje nam pokazuju da su lokalne fondacije usmjerene na konkretne potrebe, brže i fleksibilnije u poređenju sa bilo kojim velikim sistemom, koji je često ograničen svojim procedurama i administracijom.

Koji je prvi naredni korak?

Ako već niste okupljeni u vidu neformalne grupe, organizujte se i prijavite na konkurs "Fondacija našeg kraja" koji je otvoren do 29. januara 2021. godine do 17.00 sati. Sve što trebate uraditi jeste da popunite jednostavan formular na web stranici www.lokalnefondacije.ba.

Trag fondacija će nakon pažljive selekcije kontaktirati grupe koje će učestovati u programu "Fondacija našeg kraja - Zajednica se pita!". Biti dio ovog programa znači dobijanje mentorske podrške, ali i zadatka da prikupite određenu sumu novca za rad svoje fondacije (15.000 EUR), a koji će Trag fondacija udvostručiti, i tako stvoriti značajan početni budžet vaše fondacije.

Trag fondacija okuplja ljude koji vjeruju da male promjene u društvu mogu da naprave veliku razliku i svakodnevno radi na stvaranju pravednijeg i otvorenijeg društva. Pored vjere u želju i sposobnost građana i građanki da budu inicijatori pozitivnih promjena, Trag fondacija im nudi i podršku u vidu znanja i sredstava, a podstiče ih i da se aktivno uključuju u poboljšanje zajednice u kojoj žive.

Više o Trag fondaciji možete pronaći na www.tragfondacija.org

Sva dodatna pitanja o procesu prijave i daljem toku programa možete uputiti na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili potražiti odgovore na web stranici www.lokalnefondacije.ba.