230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Otvorene su prijave za Dekanterovo takmičenje!

Sav posao oko registracije i slanja vina mora biti obavljen do 6. aprila, a verovatno će i 18. takmičenje DWWA biti usklađeno sa pravilima socijalnog distanciranja.

210118 dekanterovo takmicenje

Pre nekoliko dana otvorene su prijave za ocenjivanje Decanter World Wine Awards, najpoznatije vinsko nadmetanje na planeti! Po svemu sudeći, pred organizatorima i sudijama je još jedno "pandemijsko izdanje" čuvenog ocenjivanja koje će morati da bude prilagođeno aktuelnim sumornim okolnostima socijalnog distanciranja.

Osamnaesto po redu takmičenje DWWA donosi i neke inovacije, kao što je integrisana onlajn platforma za prijave i informisanje. O drugim promenama za sada nema govora, a najverovatnije će se takmičenje održati na isti način kao i prošle godine, uz oštro socijalno distanciranje sudija i rad u adaptiranim prostorijama same redakcije časopisa Decanter. Prošle godine pokazalo se da je ovaj način rada bio više nego adekvatan, a jedini pravi hendikep sedamnaestog ocenjivanja bio je izostanak većine sudija iz inostranstva, usled zatvaranja granica i nemogućnosti putovanja.

- Postoji mnogo vinskih takmičenja u svetu, ali ja verujem da je DWWA ono na koji ljudi prvo pomisle kada kažu "ocenjivanje vina". Po Dekanterovom takmičenju mere se sva ostala, i na njemu se najbolje sudi. Ulažemo ogroman napor da dovedemo visokokvalifikovane i specijalizovane sudije, tako da je nivo stručnosti koji mi nudimo apsolutno neprevaziđen - rekao je Endrju Džeford, kopredsedavajući ocenjivanja.

Prošle godine Srbija je osvojila prvu platinu na DWWA, za vino Omnibus Lector 2015 kuće Erdevik, i to je svakako najveći uspeh u istoriji našeg vinarstva. Takođe, Srbija je osvojila i tri zlatne medalje, i to za Matalj Kremen Kamen Cabernet Sauvignon 2016 (95 poena), Matalj Kremen Kamen 2017 (95 poena) i Vivak Prokupac 2017 vinarije Grabak (95 poena). Ostaje da se vidi može li ovaj uspeh biti ponovljen ili čak nadmašen, a vinarima ostaje da najkasnije do 6. aprila završe sav posao oko prijave i slanja uzoraka na takmičenje koje je jedan od najjačih alata za međunarodnu promociju vina. (Vino&Fino)