170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Blagi pad cijena goriva u RS, od danas kontrole marži

Kao što je i najavljeno, na benzinskim pumpama širom Srpske došlo je do blagog pada cijena goriva.

210414 gorivo

Da li su distributeri u maloprodaji i veleprodaji svoje apetite prilagodili Uredbi o određivanju marže, trebalo bi da bude poznato uskoro, jer ona na snagu stupa danas, što znači da inspektori već mogu početi s kontrolom njene primjene.

Dok se očekuje epilog ovih kontrola, zvanično je potvrđeno da su svi trgovci već srezali svoje cjenovnike, a razlog je, kako tvrde, pad nabavnih cijena.

- Svi distributeri naftnih derivata na benzinskim pumpama su smanjili maloprodajne cijene u prosjeku za tri do pet feninga u zadnjih 20 dana. Početak aprila pokazuje stabilan period što se tiče cijena, jer se bilježi stagnacija ulaznih cijena, odnosno nabavnih iz rafinerija i ostalih izvora snabdijevanja - rekao je Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Sudeći prema dostupnim informacijama, pumpe u Srpskoj u narednim danima ne namjeravaju dodatno sniziti cijene goriva.

- Prognoza je dalja stagnacija cijena, neće se bitno mijenjati maloprodajne cijene na benzinskim pumpama na tržištu Republke Srpske. Ovo nije slučaj u regiji Bijeljina, jer tamo u zadnjih sedam dana imamo damping cijene od nekih distributera (1,79 KM), što je na granici rentabilnosti i prodaja goriva bez biznis logike - istakao je Trišić.

Prema podacima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, trenutne cijene u maloprodaji u Srpskoj kreću se od 1,89 do 1,99 KM za BMB95 te 1,89 do 1,99 KM za ED5. Cijene u Srpskoj su i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH.

Podsjećamo da je Vlada Republike Srpske nedavno donijela Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Ovom uredbom se trgovcima na veliko naftnim derivatima propisuje maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok se trgovcima na malo propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Prethodno je federalna vlada donijela odluku kojom je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene). Maksimalna marža za trgovinu na veliko takođe je propisana u iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a na malo od 0,25 KM po litru. (Ekapija)