230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Hidrometeorološki zavod RS preporučuje laganiju odjeću i redovnu hidrataciju

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na izraženi toplotni talas od 20. do 24. juna, koji će usloviti vrlo visoke dnevne temperature vazduha.

210620 hidratacija

Кako su naveli, u narednom periodu bićemo pod uticajem termobaričkog grebena sa juga uz priticanje veoma toplog vazduha sa juga Afrike.

– Pred nama je izraženi toplotni talas koji će usloviti vrlo visoke dnevne temperature. U većini predjela će biti prva dva dana od 28 do 32 stepena na jugu i sjeveru oko 35, zatim od 30 do 36 stepeni na jugu i sjeveru, lokalno do 38. Najviše temperature se očekuju u utorak i srijedu, uz pravi toplotni udar. Na sjeveru i jugu i noćne temperature će biti visoke oko i malo iznad 20 stepeni, dakle biće prisutna u tim predjelima tropska noć – navedeno je u vanrednom meteorološkom biltenu.

Dalje se navodi da će nakon toga jačati južno visinsko strujanje i produbljavanje visinske doline u zapadnom Mediteranu, uz priticanje manje toplog vazduha. Na taj način će od petka (25. juna) biti prekinut period vrlo visokih temperatura, mada će i nakon tog datuma one ostati visoke i ljetne.

Stoga, kako su zaključili – potrebno je prilagoditi aktivnosti temperaturnoj situaciji, koja za djecu i starije znači izbjegavanje izlaska napolje u natoplijem dijelu dana, adekvatno odijevanje, lagana odjeća, svjetli materijali, adekvatna zaštita od sunca i njegovog UV zračenja koje će biti visoko, te redovna hidratacija.